Англичани строят арабска приказка

Днес представяме: Сracknell, One Works и MАofficina

Едно от най-признатите студия в областта на ландшафтната архитектура е участвало в проектите за плаж-водно конче и за първите 3D принтирани офиси

“Труд” ще представи всеки от седемте финалисти в конкурса за проект за обновяване на столичния площад “Света неделя”. На 28 и 29 ноември международно жури ще класира идейно-архитектурните проекти за конкурса на Столичната община за обновяване на пространството. На първия етап от състезанието участваха 14 екипа, като до втория етап, включващ представяне на проект, стигнаха седем. Финалистите са: Обединение AI Architects LLD , CLAB Architettura, Юрий Шередега, Дина Дридзе, Евгений Ширинян; Студио Вилмот и Асосие ; “Конкурент-90” ЕООД; Обединение между студио “Морфе” и “Джовани Тортели Роберто Фрасони Аркитети” ; консорциум с членове One Works, Maofficina, Сracknell; Студио Паола Вигано и Студио Фуксас.

Сред седемте финалисти в конкурса за проект на обновяването на столичния площад „Света Неделя“ е обединението между архитектурните студия One Works, Mаofficina и Сracknell. Първите две фирми са италиански, а последната – английското студио Сracknell е участвало в много емблематични проекти в Близкия Изток, както и забележителни обекти в Европа и Африка. В Дубай и Катар те се включват в проекти за приказни хотели, пристанища и др. Cracknell бе ключов член на дизайнерския екип, разработил първия в света офис, създаден чрез отпечатване на 3D принтер. Офисът на бъдещето бе открит през май 2016 г. в Дубай. Лондонското архитектурно студио е участвало в креативни проекти като Музея на ислямските изкуства на остров в Доха и Bvlgari Resort в направения от човешка ръка залив Джумейра в Дубай, където плажът и резиденцията са под формата на водно конче. Те са работили и по приказното пристанище Ал Сееф в Дубай, включващо раздел наследство и съвременен раздел, отразяващ напредъка на града.

С екип от повече от 240 архитекти, ландшафтни архитекти, урбанисти, дизайнери и инженери, студиото поставя на първо място хората и околната среда. Стремежът на студиото е към високи постижения и създаване на устойчива архитектура. Фирмата стартира дейността си в Лондон през 1987 г. и впоследствие се превръща в едно от най-признатите студия в областта на ландшафтната архитектура, градското и пространствено проектиране.

Известни със своите практични дизайнерски решения, те се доказват като студио, което предлага отличително качество. От Сracknell вярват, че ландшафтната архитектура е свързана с създаването на общност и култура, както и със създаването на пространства. Фокусът е към хората и тяхната среда, подобрявайки условията за живот и обитаване. Сracknell изграждат емблематични разработки като създават пространства, които транс­формират характера на общностите и градовете.

One Works е фирма със 150 специалисти и 20-годишна практика

Уан Уъркс (One Works), която кандидатства за проектант на пл. „Света Неделя“ заедно с Сracknell и Mаofficina е проектантска и консултантска фирма, която предлага интегриран и иновативен подход в областта на архитектурата, инфраструктурата и градското планиране. Студиото има офиси в Милано, Рим, Венеция, Дубай, Доха, Катар, Рияд и Лондон, с екип от над 150 архитекти, урбанисти, инженери, BIM специалисти и експерти в градското планиране. Студиото има над 20-годишна професионална практика с партньори от целия свят. По време на всяка фаза от своите проекти екипът работи усилено с богат набор от градоустройствени похвати, дизайнерски решения и инфраструктурни услуги.

Mаofficina съчетава история с иновации

Третият участник в обединението – италианското студио Mаofficina, разположено в Рим има мултидисциплинарен подход насочен към структурните аспекти на архитектурата. Със своя подход студиото се стреми да повиши качеството на средата. Консервацията и реставрацията са привилегия на фирмата. Тяхната стратегия включва задълбочено проучване и анализ на средата, иновативни похвати, запазване на историческата памет и интегриране на античното в съвременното.

По отношение на ландшафтната архитектура MAofficina винаги търсят компонентите между Човек и Природа, подобрявайки качеството на средата и създавайки устойчив дизайн. Отчитането на климатичните фактори, изучаването на хода на природните явления в рамките на дни и сезони, координацията на всички смекчаващи процедури, анализът на всички естествени и изкуствени материали, архитектурен избор и решения на тип сграда, всичко допринася за определянето на проекти, съвместими с човешките дейности и с нуждите на опазването на територията като колективно наследство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл