Андрей Делчев: Най-масовият бензин поскъпна 13% от началото на годината

От началото на годината цената на най-масовия бензин А 95 се вдигна малко под 13%, а дизеловото гориво с около 13, 6%. Причините са изцяло външни. Няма нито една причина, която е свързана с българския пазар и причините са доста разбираеми. Това обясни Андрей Делчев - изп. директор на Българската петролна и газова асоциация, по БНТ.

"В началото на март ОПЕК задържа ограниченията върху квотите за производство, с което налага дефицит на пазара. Това е основната идея - да има по-ниско предлагане спрямо търсенето, което да доведе до увеличение на цените. Пазарът веднага реагира с няколко процента нагоре. Освен това в началото на февруари пазарите очакваха, че след втората вълна на ковид пандемията ще има съживяване, т.е. имаше надежда, която също тласна цените нагоре", каза още Делчев.

Друга причина, която по-малко се коментира, но тя е глобална - финансовите пазари са изключително ликвидни - банките не дават лихви. Това тласка инвеститорите да търсят други пазари да инвестират парите си и да получават печалба за своите пари. Тези пазари са пазарите на метали, фючърсите на суров петрол и т.н., допълни още Делчев.

"Спекулантите, инвеститорите също се насочиха към тези пазари. Вляха пари в тези пазари и вдигнаха цената", обясни Делчев.

Някои от авторитетните анализатори предвиждат повишаване на цената на суровия петрол. В момента тя е около 62-63 долара за сорт Брент за барел. Някои предвиждат да достигна 70-80 долара, коментира Делчев.

Неговата прогноза е, че по-скоро цената ще се задържи или леко ще падне надолу. Данните от последните един-два дена са, че цените вървят по-скоро надолу.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика