Апартаментите в Гърция с рекорден ръст

Цените на жилищата в Гърция нараснаха с най-бързия темп от над 12 години насам.

Цените се увеличиха със 7,7%

Потреблението движи икономиката

Възстановяването на жилищния пазар в Гърция набра скорост като през второто тримесечие на годината цените са се повишили с най-бързия си темп от над 12 години, подкрепени от развитието на икономиката и засилващия се чуждестранен интерес. Жилищата в южната ни съседка са поскъпнали със 7,7% на годишна база, показват данни на централната банка на Гърция. В Атина цените са се увеличили с 11,1% за година, като една от причината за това са платформите за споделяне на жилища и краткосрочно настаняване като Airbnb, които стават все по-популярни.

„Цените на жилищата са се повишили с 3,5% спрямо първото тримесечие, което е седмо поредно тримесечие на ръст. Повишението на годишна база е най-силното от 12,5 години”, казва икономистът от централната банка на Гърция Никос Магинас.

Тенденция за растеж на цените се наблюдава на всички пазарни сегменти, включително стари и нови жилища, и във всички области на страната, въпреки че столицата е лидер по поскъпване на имотите. „Нарастващото търсене от местни жители и чужденци, подкрепено от положителни макроикономически тенденции и първото намаляване на имотните данъци от десет години насам, стимулират увеличаването на цените”, отбелязва Магинас.

Сходна тенденция се наблюдава и при цените на първокласните офиси в Гърция, които са нараснали със 7% през миналата година.

Цените на жилищата в Гърция паднаха с 42% между 2008 г., когато започна дългата криза в страната, и края на 2017 г. Гръцкият пазар пострада заради въведените имотни данъци за запълване на бюджетния дефицит, ограниченото банково кредитиране и високата безработица, която все още е около 17% и е най-високата сред 19-те страни в еврозоната.

Но икономическите перспективи се подобриха от 2015 г. насам, когато Гърция получи трети спасителен пакет на стойност 86 млрд. евро. Страната излезе от последната си спасителна програма през август 2018 г. и сега разчита на пазарите, за да покрива финансовите си нужди.

Потребителските разходи и увеличаването на инвестициите са основните фактори, които подкрепят икономическия растеж в страната.

Коментари

Задължително поле