Апартаментите в София средно по 1545 евро/кв. м

Средната цена на купените през настоящата година апартаменти в София е нараснала до 132 800 евро.

Купуват повече тристайни за собствено ползване

Повишението на цените за три години е с около 40 на сто

Редица фактори влияят положително

Апартаментите в София поскъпнаха до средна цена от 1545 евро за кв. метър, показват данни на компания за недвижими имоти. За последните три години цените на жилищата в столицата са нараснали с близо 40 на сто. Сред причините за това е голямото търсене на имоти и поскъпването на строителството в резултат на повишаването на цените на материалите и на разходите за труд.

Средната цена на купените през настоящата година апартаменти в София е нараснала до 132 800 евро при 115 500 евро през 2022 г. Това показва, че пазарната активност се е изместила към по-големи апартаменти на фона на преобладаващите покупки на двустайни жилища през миналата година. Основната причина за това е, че в момента повечето купувачи избират дом за семейството си. Докато през миналата година преобладаваха сделките с цел инвестиция и предпазване на спестените пари от високата инфлация. Когато човек купува дом за семейството си, предпочита да има повече стаи. Но при покупка с цел инвестиция двустайните апартаменти са по-изгодни, защото за тях по-лесно може да бъде намерен наемател, а цените им са по-ниски.

Апартаментите продължават да поскъпват заради инфлацията. Наред с това тази година се увеличава и предлагането на жилища за продажба, което води до балансиране на пазара, коментират брокери. През миналата година имотите, които излизаха на пазара, не можеха да задоволят нарасналото търсене, което доведе до значително покачване на цените.

Нарастването при отпусканите от банките жилищни кредити и ниските лихви са положителен фактор за пазара на имоти. Другите макроикономически фактори, които влияят върху жилищния пазар, също продължават да имат положително влияние - безработицата е много ниска, а доходите на хората продължават да нарастват. Повишаването на доходите поддържа стабилно съотношението на цените на апартаментите към средния доход, което прави жилищата в София много по-достъпни спрямо имотите в столиците на страните от Западна Европа. В резултат над 92% от хората в страната живеят в собствени жилища, докато в икономически по-развитите страни е голям делът на хората, които нямат възможност да си купят дом и живеят под наем.

Инфлацията продължава да бъде съществен фактор за увеличение на инвестициите в недвижими имоти, особено на фона на продължаващите ниски лихви по банковите депозити и ограничени алтернативи за сигурно вложение.

Купувачите са много разнообразни по отношение на профил - както по възраст, така и по професия. В София имоти купуват както хора, които просто искат да се преместят в по-голям апартамент, така и такива, които са дошли от друго населено място и искат да се установят за постоянно в столицата. Това води до стабилно търсене на жилища.

Има по-голямо предлагане на панелки

60 хил. евро за дом в хубав район в Благоевград

Взимат до 110 квадрата

Най-често купуваните в Благоевград имоти са тристайни жилища с площ между 76 кв. и 110 кв. метра.

В предпочитаните от купувачите райони на Благоевград - център, широк център, района около стадиона, много трудно може да се намери жилище, което да е с цена под 60 хил. евро, разказаха брокери на имоти. Става въпрос за класически тристаен апартамент в стара тухлена кооперация, който да не се нуждае от сериозен ремонт, който включва подмяна на електрическите и ВиК инсталации.

По-голяма част от наличните на пазара жилища в Благоевград са в кварталите “Еленово”, “Струмско” и “Ален мак”, но това са предимно панелни апартаменти, голяма част от които също се нуждаят от ремонт. Цените на тези жилища са значително по-ниски.

Най-често купуваните в града имоти са тристайни жилища с площ между 76 кв. и 110 кв. метра, разказаха брокери на имоти. Хората най-често купуват жилище за семейството си. Продавачите най-често са хора, които имат нужда от пари или пък виждат, че цените са високи и решават, че сега е добър момент да реализират печалба.

Банките в града много внимателно преценяват финансовите възможности на хората, които искат да изтеглят ипотечен кредит за покупката на дом. И отпускат заеми на хора с високи доходи, които могат да си позволят да плащат месечните вноски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти