На 25 февруари 2020 да почерпят

Дневният хороскоп на Алена за вторник, 25.02.2020

Задържаха четирима заподозрени за нападението над момче в столичен автобус

550 млрд. долара са вложени в бизнес имоти

Турция купува третия си сондажен кораб от Великобритания

Трус от 4,4 по Рихтер в Калабрия

Кухнята влиза в хола на българина Все по-малко софиянци търсят отделно помещение за готвене

14-дневна изолация и наблюдение за всички, пристигнали от Китай в област Сливен

Nasimo отваря прозореца към детството За първи път: Графити изложба в Националната художествена галерия

Полицията в Германия: Шофьорът във Фолкмарзен е врязал умишлено колата си в карнавалното шествие

Медицинските маски свършиха, минаваме на самоделки Заради паниката няма доставки в аптеките

Спират полети от и до Милано Туроператори връщат пари за предплатени екскурзии

Кога ни се полага работно облекло?

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 25 февруари 2020

Ген. Мутафчийски: Всеки ден ще има брифинг във ВМА за коронавируса

Апартаментите стават по-малки Поне още 10 години ще има голямо търсене в столицата и големите градове

През последните години качеството на строителството значително се е подобрило и това се вижда и от фасадите на сградите. Това каза Георги Шопов, председател на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи, по време на конференция „Инвестиции и строителство на жилищни сгради”. Строителните предприемачи в България използват материали и технологии, които са на европейско равнище. През последните години обаче са настъпили промени по отношение на архитектурата в посока намаляване на площта на жилищата. Шопов даде за пример тристайните апартаменти, чиято площ до 2002 г. е била около 100 кв. м, а днес не надхвърля 85 кв. м.

През последните години жилищата в София стават по-достъпни, защото заплатите в столицата нарастват по-бързо от поскъпването на имотите. Все още обаче жилищата не са толкова достъпни за хората, колкото преди началото на реформите в страната през 1989 г. За да бъдат жилищата в София толкова достъпни, колкото преди 1989 г., като съотношение между равнище на работната заплата и стойност на имота, то средната цена трябва да е 620 евро на кв. м, а сега тя надхвърля 1000 евро за кв. м., пресметна Георги Шопов.

Три са основните групи купувачи на имоти в София, каза той. Най-голям е делът на младите хора на възраст между 30 и 40 години. Те купуват, защото имат реална нужда от жилище и представляват около 80% от клиентите. Втората група са хората, които продават старото си жилище, за да се преместят в по-голямо, но техният дял е доста малък. Третата група са хората, които купуват имот с цел инвестиция като те имат дял около 18% от клиентите. Затова според Шопов поне в следващите 10 години ще има сериозно търсене на жилища и то от хора, които избират първия си дом.

Имоти търсят и българи, живеещи в чужбина, които идват през лятото в страната, каза по време на форума Стефан Карпузов, инвестиционен мениджър в GalaxyInvestment Group. Те искат да вложат парите си в родината. Като най-често купуват имоти, които дават на родителите си да ги ползват, или ги отдават под наем. Като допълнителен фактор за търсенето на жилища Карпузов посочи старите сгради. Панелните жилища вече са на близо 50 години, затова собствениците им вероятно ще пожелаят да се преместят в ново жилище, посочи Стефан Карпузов.

В София най-често сделките с имоти се сключват на цена между 50 хил. и 70 хил. евро, показват данни на „Адрес Недвижими имоти“ за първото тримесечие на годината, които бяха представени от нейния изпълнителен директор Георги Павлов. Близо 72% от сделките с жилища в столицата са на цена до 100 хил. евро, показват данните на агенцията.

 

Изисквания

Клиентите питат какви са материалите

80 евро от цената за всеки квадрат отиват за данъци

Хората купуват имоти в затворени комплекси заради сигурността и добрата заобикаляща среда.
Хората купуват имоти в затворени комплекси заради сигурността и добрата заобикаляща среда.

Клиентите стават все по-взискателни и информирани при покупката на имот. Клиенти се интересуват от начина на плащане, начина на изграждане на сградата и качеството на строителните материали, обясниха по време на конференцията „Инвестиции и строителство на жилищни сгради” Атанас Гаров, управляващ партньор в Garitage Investment Management, и Румен Величков, търговски директор в Residential Park Lozen. Те представиха пазара на жилища в затворени комплекти. Сигурността и добрата заобикаляща среда са сред основните изисквания на хората, които си купуват имот в затворен комплекс, тъй като най-често те са млади хора с деца. Първите три въпроса, които задават клиентите преди закупуване на жилище, е колко струва, дали може да се осигури банково кредитиране и какви материали ще се използват при строежа, каза и Георги Шопов, председател на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи. Ивайло Митев, управител на Idea Home, допълни, че младите хора търсят предимно ликвидни имоти, които могат бързо да препродадат, за да намалят нивото на риск.

В момента 80 евро от всеки квадратен метър жилищна площ отиват в държавната хазна под формата на ДДС и данък печалба, каза още Георги Шопов. Според него тези средства трябва да се използват за създаване на приемлива инфраструктура. „За да се създаде хармонична и нормална среда, е необходимо цялостно планиране на територията, което да е устойчиво и да не може да се променя поне 20 години”, смята Шопов. Според него създалото се положение в момента е и причината да се търсят най-много имоти в затворени комплекси.

 

Правила

Има риск при сделки „на зелено”

Черпим опит от застраховките във Франция

имоти, строителствоУчастниците във форума „Инвестиции и строителство на жилищни сгради” засегнаха и проблема с риска, който поемат купувачите на жилища „на зелено”. Експертите се обединиха около тезата, че крайният клиент – гражданинът, трябва да бъде в центъра на грижите на държавните и общинските власти. Председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи Георги Шопов посочи, че сдружението подкрепя френския модел на застраховане, където полиците гарантират, че ако строителният предприемач се провали, парите на клиентите ще бъдат върнати. Ако тази система се въведе в България, браншът ще бъде изчистен от недобросъвестни играчи, тъй като при провал, те няма да получат застрахователна полица за следващ свой проект, обясни Георги Шопов.
Стефан Карпузов, инвестиционен мениджър в GalaxyInvestment Group, посочи добрите практики в Пловдив, като обясни, че общинските власти в града под тепетата правят всичко възможно да улеснят процеса за строителните предприемачи, включително с изграждането на част от инфраструктурата до новите жилищни сгради.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.