Парламентът ще разглежда днес предложението за удължаване на извънредното положение

141 години от обявяването на София за българска столица

Потенциална ваксина срещу COVID-19 е била тествана успешно върху мишки в САЩ

Европарламентът с извънредна пленарна сесия на 16 и 17 април

Заразените с коронавирус по света са над 1 милион

На 3 април 2020 да почерпят

Успехът е с Везните, упреци от колеги за Девите – Дневният хороскоп на Алена

Всички обичат Генерала

Почти 1 милион са заразените с коронавирус в света

Томислав Дончев: Ще има безвъзмездна помощ за най-засегнатите компании

Захариева: Нашите граждани очакват НАТО активно да се включи в борбата с коронавируса

Проф. Кантарджиев: Пикът на заразата се очаква в края на месеца, болните вече са 458

Военното командване на НАТО в Европа се включва в усилията срещу COVID-19

Кирилов определи като положително решението на ЕК да прекрати наказателни процедури

Мярката 60/40 върви към провал Схемата не работи при 100% спад на оборота

Апелативен съд – Велико Търново отсрочва дела заради коронавируса в Габрово и Плевен

Във връзка с решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет от 10 март, касаещо предприемането на превантивни мерки срещу разпространението на заболяването COVID-19, със заповед на председателя на Апелативен съд – Велико Търново Янко Янев се отсрочват делата, насрочени за периода от 11 март до 10 април. В посочения период ще се разглеждат само видовете дела, изброени в т. 1 – 7 от чл. 329 ал. 3 от Закона за съдебната власт. Мярката се взима предвид относителната близост на населените места – Габрово и Плевен до Велико Търново, където бяха установени случаи на заразени с COVID-19 лица както и предвид това, че Апелативен съд – Велико Търново разглежда като въззивна инстанция дела от Окръжен съд – Габрово и Окръжен съд – Плевен.

По инициатива на председателя на Апелативен съд – Велико Търново, на 09.03.2020 г. бе свикана работна среща с всички административни ръководители на съдилища и прокуратури, помещаващи се в Съдебната палата във Велико Търново. На срещата бе взето решение да се предприемат съвместни мерки между органите на съдебната власт за намаляване на риска от разпространение на заболяването в палатата, където ежедневно преминават стотици хора и рискът от заразяване е по-висок.

Във всеки съд и прокуратура ще бъде създадена организация за цялостно измиване с подходящ дезинфекционен препарат на всички ползвани от него части на сградата. На всички входове на палатата ще бъдат поставени специални дезинфекциращи стелки за обувки, а също така и диспенсъри, заредени с дезинфекциращи гелове на алкохолна основа, като служителите на ГД „Охрана“ ще следят всеки влизащ в сградата да ги използва.  Необходимите материали са поръчани и към момента се очаква да бъдат доставени.

Членовете на Групата по условия на труд към Апелативен съд – Велико Търново са изработили инструкции за съдиите и служителите с мерки за ограничаване разпространението на заболяването на работното място. Същите са съобразени с публикуваните препоръки на Министерството на здравеопазването и Световната здравна организация и са утвърдени от председателя на съда. За всички помещения на Апелативен съд – Велико Търново с достъп до течаща вода ще бъдат осигурени антибактериални сапуни, а за останалите помещения – дезинфекциращи гелове.

 

Създадена е организация за почистване на всеки два часа на работните повърхности и бравите на вратите в помещенията, в които се допускат външни лица – съдебната зала, деловодството и помещението на главният счетоводител и касиерът. Поръчани са ръкавици за ползване от служителите в деловодството и съдиите при работата им с дела и документи. Всички съдии и служители са инструктирани да ползват правото си на отпуск по болест дори при най-леки симптоми на настинка, както и по възможност временно да ограничат всякакви пътувания в чужбина.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.