Апелативният съд в Търново потвърди мярката „парична гаранция“ за горски инспектор

Той е обвинен в искане и получаване на подкуп

Състав на Апелативен съд – Велико Търново потвърди определение на Окръжен съд –Габрово по отношение на горският инспектор Ц. Н. (43 г.), на когото е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 1000 лева. Тя е във връзка с повдигнато на същия обвинение по чл. 301 ал. 1 от НК за подкуп.

Делото в Апелативен съд – Велико Търново е образувано по протест на Окръжна прокуратура – Габрово, с което се иска отмяна на определението на първоинстанционния съд и взимане по отношение на обвиняемия на най-тежката мярка за неотклонение - „задържане под стража“.

Съставът на Апелативен съд – Велико Търново намира протеста за неоснователен. Съдът отчита, че е налице първата предпоставка по чл. 63 ал. 1 от НПК за взимане на мярка „задържане под стража“, а именно наличието на данни, от които може да се направи обосновано предположение, че е извършил престъплението, в което е обвинен. Не са налице, обаче, доказателства, обуславящи втората задължителна предпоставка по чл. 63 ал. 1 от НПК, а именно съществуването на реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление.

Същата опасност не може да бъде изведена и по презумпция при предвидените предпоставки по чл. 63 ал. 2 от НПК, тъй като лицето е неосъждано, а също така престъплението, в което е обвинен предвижда наказание до 6 години лишаване от свобода и до 5000 лева глоба.

С оглед това, съставът намира, че определението на ОС-Габрово следва да бъде потвърдено изцяло.

Определението на Апелативен съд – Велико Търново е окончателно и не подлежи на обжалване.

Ц.Н. бе арестуван миналата седмица при специализирана полицейска операция за противодействие на икономическата престъпност при Областна дирекция на МВР – Габрово. При претърсване, извършено на 17 октомври в жилището на горския инспектор в „Регионална дирекция по горите“ - Велико Търново, разследващите са намерили и иззели веществени доказателства и пари, уличаващи го в приемане на парични средства, които не му се следват, за да не извършва действия по служба.

Коментари

Задължително поле