Апелативният съд в Търново потвърди 22 години затвор за рецидивист, убил жестоко с тесла пастир в Хотница

Снимка: Архив

53-годишният убиец има 40 кримирегистрации и 16 присъди

53-годишен мъж от Габрово, убил жестоко пастир във ферма във великотърновското село Хотница, ще лежи 22 години в затвора при първоначален строг режим. Това постанови Апелативният съд във Велико Търново като потвърди решението на първата инстанция. Делото бе образувано по обвинителен акт на Окръжна прокуратура - Велико Търново и се гледа по съкратената процедура, след като подсъдимият се призна за виновен.

С присъдата Васил М. А. е признат за виновен в това, че умишлено е умъртвил 70-годишния Живко А.А., след като му нанесъл най-малко три силни удара с тесла в областта на лявата половина на главата, довели до тежка открита черепномозъчна травма, последвали усложнения и изпадане в коматозно състояние. 10 дни след това жертвата почина.

Съдът призна подсъдимия Васил М. А за виновен и кражбата на лични вещи на жертвата на обща стойност 519 лева.

На 4 октомври 2018 г. Васил и Живко били във фермата в Хотница. За рецивидиста Васил това бил първи работен ден. Меежду двамата възниква скандал, а на сутринта собственикът на фермата намира 70-годишния пастир Живко. Още в 17.00 ч. същия ден е задържан 52-годишният Васил от Габрово, който е бил намерен в хотел в града. Извършителят на престъплението е известен на полицията и осъждан. Има 40 криминални регистрации, 16 пъти е осъждан, а последно е лежал в затвора през 2016 г. Повечето присъди са кражби, измами, а има и за бягство от казарма. Полицията установява,, че след скандала с колегата му, той го е ударил с тесла, оставил го в тежко състояние и избягал от селото с такси. Преди това обрал жертвата си. 70-годишният Васил, който е от с. Богатово, почина 10 дни по-късно.

Решението на Апелативен съд – Велико Търново подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.

Коментари

Задължително поле