Арестант поиска 10000 лева обезщетение заради лоши условия в килията

Затворник поиска 10 000 лева обезщетение заради лошите условия в сливенския следствен арест. Искът му е бил предявен към Главната дирекция "Изпълнение на наказанията", съобщиха от Административния съд.

Д.С. е бил преведен в ареста от 19 септември до 7 ноември м.г. с наложена от съда мярка за неотклонение "задържане под стража". Килията му, както и всички останали, били с площ от 7 квадрата, в нея са били превеждани общо по 2 или 3 три лица, липсвал пряк достъп на дневна светлина, нямало естествено проветряване на помещението, самостоятелен санитарен възел и течаща вода, не е бил осигуряван по 1 час престой на открито на ден, каквито са законовите изисквания.

Съдът е отчел фактът, че не са и осигурени необходимите битови и санитарно-хигиенни условия. Но спазвайки принципите за справедливост, предявеният иск е бил редуциран до сумата от 150 лева.

Това е поредоното дело срещу ГД "Изпълнение на наказанията" заради лошите условия в сливенския следствен арест. Арестът от десетилетия се намира на последния етаж в сградата на МВР, в центъра на града. Няма конструктивна възможност за преустройство на арестантските помещения, нито пък за извеждането на открито на задържаните под стража. Неотдавна имаше и бунт на задържани, при който бяха причинени много материални щети. От четири години насам от правосъдното министерство заявяват, че проблемите могат да се решат, ако следственият арест бъде преместен на територията на женския затвор в Сливен. До момента това не е станало.

Решението на Административния съд подлежи на обжалване пред ВАС.

Коментари

Задължително поле