Арестуваха банкова служителка, присвоила близо 1 млн. лв. от вложители

Директорът на ОДМВР ст. комисар Даниел Пашов и окръжният прокурор на Варна Красимир Конов /от ляво на дясно/

Парите пращала на виртуален приятел, за да го предпази от лихвари

38-годишна банкова служителка от Варна е задържана за 72 часа с прокурорско разпореждане по обвинение за длъжностно присвояване в особено големи размери.

"Невена Й. е била арестувана във вторник около 17 ч, в дома й са открити веществени доказателства, а на адрес на друго лице - 30 000 лв.", съобщиха на брифинг окръжният прокурор на Варна Красимир Конов и директорът на ОДМВР старши комисар Даниел Пашов.

"Досъдебното производство е още в съвсем начален стадий, но са разпитани много свидетели, събрани са и доказателства. Броят на ощетените още се изяснява, част от установените вече са уведомени", заяви Конов. Според него по първоначални данни измамата е за близо 1 млн. лв., като има данни, че служителката в сектор "Банкиране на дребно" не е действала сама.

Престъпната й дейност разкрили от самата банка. "Оттам оказват пълно съдействие на разследването", подчерта окръжният прокурор.

"Задържаната няма досегашни криминални регистрации и е работила в банката от 2007 г.", уточни ст. комисар Пашов. Невена Й започнала да престъпва закона, след като се запознала по интернет с мъж от Монтана. В продължение на 3 г. виртуална връзка и без нито веднъж да го е виждала на живо, жената му пращала с колети по куриерска фирма присвоените средства. Добавила и други, които тя и баща й теглили като кредит, както и влоговете на родителите си. Виртуалният приятел се представял като Мирослав Михайлов, но разследването установило, че това не е истинското му име. Той карал Невена да адресира колетите на името на Сергей, който уж му бил братовчед.

Пред разследващите банкерката обяснила, че средствата му били нужни, за да реши финансовите си проблеми с лихвари. Затова му превела общо 970 000 лв.

Предстои прокуратурата да внесе във Варненския окръжен съд искане на обвиняемата да бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". За деянието законът предвижда от 10 до 20 г. затвор, конфискация на имущество и лишаване от права за упражняване на професията.

Коментари

Задължително поле