Армения и Азербайджан са постигнали съгласие за основните принципи на мирния договор

Никол Пашинян

Армения и Азербайджан успяха да се споразумеят за основните принципи на мирния договор, но все още "говорят на различни дипломатически езици", заяви в събота арменският министър-председател Никол Пашинян, предаде БТА.

Двете страни са в противоречие от десетилетия, най-вече заради отцепническия азербайджански регион Нагорни Карабах, който силите на Баку си върнаха през септември, предизвиквайки масово бягство на етнически арменци от него.

Пашинян обаче заяви, че е бил постигнат известен напредък в преговорите за постигане на мирен договор, въпреки че бе цитиран да казва, че двете страни все още често се затрудняват при постигането на съгласие по някои въпроси.

"Имаме добри и лоши новини за арменско-азербайджанския мирен процес", заяви арменският премиер. "Добрите са, че основните принципи на мира с Азербайджан са договорени. Това стана с посредничеството на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел в резултат на срещите ми с президента на Азербайджан в Брюксел", добави той.

"Най-важната от лошите новини е, че все още говорим на различни дипломатически езици и много често не се разбираме", заяви Пашинян.

Премиерът каза още, че Армения е предложила размяната на всички арменски пленници за всички азербайджански пленници.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа