Археологическата карта на България вече е онлайн в каталога Ariadne

Археолози от цяла Европа обединиха данните си за научните археологически изследвания и ги направиха достъпни за всички. Интернет порталът Ариадне е европейски проект, в който Националният археолоически институт и музей има значимо участие. Така за първи път става достъпна и археологическата карта на България.

Ариадне е портал, който дава възможност на всеки да крачи уверено в света на археологията, да види стотици изумителни находки, да разбере подробности заключени до сега в научните публикации, информира БНТ.

"И абревиатурата е доста добра, отговаря на това, което проектът прави.Тук могат да се намерят всякакви по вид данни за теренни издирвания, за археологически разкопки, за монетни, лесно може да бъде търсено по местоположение хронология и по вид обекти", обясни археологът Надежда Кечева.

Ариадне събира и интегрира базата данни на 24 научни и технически организации от 16 европейски страни. И участието на Националния археологически институт определено е значимо. В Ариадне правят достъпна за първи път част от археологическата карта на България с близо 500 големи обекти.

rak

"Показахме, че сме направили неща, които другите, голяма част от колегите в Европа, все още не са направили.

Порталът дава възможност на всеки да попълва базата данни, музеите да качват снимки и 3D изображения. Като това - въздушно лазерно сканиране, което прави видим археологическия обект под гъста горска растителност", обясни Доц. д-р Георги Нехризов, Национален археологически институт с музей при БАН. "Това е снимано в гората в крепостта "Св. Марина", която впрочем беше известна, но се оказа, че крепостта е два пъти по-голяма отколкото ние знаехме", добави ученият.

Ариадне вади нашите археологически обекти от сянката и ги осветява за Европа и света. Преведени на английски език, с уеднаквени мета данни, с приравнени термини, речници и хронологически периоди, те вече са достъпни за всеки. И нашето наследство и работата на учените ни може да се радва на по-голямо признание.

Коментари

Задължително поле