На 19 март 2018 да почерпят

Путин печели нов мандат с над 75% Изказа големи благодарности за резултата

ЦИК на Русия: Владимир Путин печели 74,55% от гласовете

Зам.-шеф на ФБР работел срещу Тръмп

Цвета Караянчева: Парламентарният контрол ще повиши демократичната легитимност на Европол

Сестрата на Митко Цонев: Музиката ми дава сила

ЧСИ завели 246 000 дела срещу длъжници Събрали са 1,1 милиарда лева през 2017 г.

Христо Стоичков: Браво, армейци!

„Гласът на България“ раздели съпрузи

Късметлия спечели близо половин милиард от лотарията в САЩ

В топ 10 сме по недостиг на кадри 62% от фирмите трудно намират работници

Евродепутатът Емил Радев: Европейската комисия не ни притиска за конвенцията Не изисквала полови обучения в училищата

Пешеходецът побеждава в центъра на София Тръгват конкурсите за връзката на бул. “Витоша” с Ларгото и улица “Съборна” с Градската градина

Сенатори предупредиха Тръмп да не уволнява прокурор Робърт Мълър, оглавяващ разследването за руска намеса в изборите на САЩ

46 алпийци постъпиха в армията Изпълняват задачи при орлите

Археологическата карта на България вече е онлайн в каталога Ariadne

Археолози от цяла Европа обединиха данните си за научните археологически изследвания и ги направиха достъпни за всички. Интернет порталът Ариадне е европейски проект, в който Националният археолоически институт и музей има значимо участие. Така за първи път става достъпна и археологическата карта на България.

Ариадне е портал, който дава възможност на всеки да крачи уверено в света на археологията, да види стотици изумителни находки, да разбере подробности заключени до сега в научните публикации, информира БНТ.

“И абревиатурата е доста добра, отговаря на това, което проектът прави.Тук могат да се намерят всякакви по вид данни за теренни издирвания, за археологически разкопки, за монетни, лесно може да бъде търсено по местоположение хронология и по вид обекти”, обясни археологът Надежда Кечева.

Ариадне събира и интегрира базата данни на 24 научни и технически организации от 16 европейски страни. И участието на Националния археологически институт определено е значимо. В Ариадне правят достъпна за първи път част от археологическата карта на България с близо 500 големи обекти.

rak

“Показахме, че сме направили неща, които другите, голяма част от колегите в Европа, все още не са направили.
Порталът дава възможност на всеки да попълва базата данни, музеите да качват снимки и 3D изображения. Като това – въздушно лазерно сканиране, което прави видим археологическия обект под гъста горска растителност”, обясни Доц. д-р Георги Нехризов, Национален археологически институт с музей при БАН. “Това е снимано в гората в крепостта “Св. Марина”, която впрочем беше известна, но се оказа, че крепостта е два пъти по-голяма отколкото ние знаехме”, добави ученият.

Ариадне вади нашите археологически обекти от сянката и ги осветява за Европа и света. Преведени на английски език, с уеднаквени мета данни, с приравнени термини, речници и хронологически периоди, те вече са достъпни за всеки. И нашето наследство и работата на учените ни може да се радва на по-голямо признание.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (14)

 1. Те иманярите от така наречената и федерация само това чакат . Сега на тези места ще е осеяно с дупки а намереното по каналите и зад граница.

 2. До Спас Митев !
  Колегата иманярите от така наречената федерацията сега на тия места ще търсят самородни бучки злато и метеорити и каквото намерят при Кирил Стаменов той ги изкупува има и присъда за тая си дейност . Ахъ .

 3. Тези верно са иманяри от федерацията пък и повечето маи са с присъди за иманярство.

 4. Нещо бъркаш от федерацията няма нито един с присъда за иманярство , ако търсиш човек с присъда за иманярство свържи се с председателя на БАТСЗМ Киро той има такава .

 5. Напротив тези от БНФМ почти имат и влезли присъди и хора които и сега ги разследват не случайно в акцията ПАНДОРА бяха претърсвани само членове на тази организация. Скоро съвсем скоро ще ги лепнат и тях и саратниците и за износ на антики.

 6. Доко много си прав батко от НСБОП един път и се размина на федерацииращите но на следващият ще четем за тях.

 7. Лично ще се погрижа на следващият и събор на федерацията де се изсипят нужните органи и да направят това което преди много време трябваше да бъде направено.

 8. Хехе,как па се събрахте само експерти от батсзм да коментирате ве. Най смешната и корумпирана федерция. Аман от клоуни

 9. Това за Пандора и аз го чух и от познати разбрах че са тарашени предимно членове на БНФМ и в бъдеще ги очакват само неприатности.Това е СИГУРНО

 10. Много сте прави само проблеми може да си навлечете с тази федерация.

 11. Тези повече навредиха на хобито металдетектинг а и повечето от тях са доносници и слушашки.

 12. Идват избори, сега ще се почне пропаганда за определена партия.Те от тази федерация продават гласовете на овцете търсачи.А къде иде патарата ке познайте.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.