Археолози откриха миниатюрна Теракотена армия

Китайски археолози откриха в североизточната провинция Шандун миниатюрна версия на прочутата Теракотена армия, чиято възраст се оценява на 2100 години, съобщи “Лайф сайънс”. Намерените артефакти включват фигурки на пехотинци, кавалерия, колесници и наблюдателници.

В южната част на разкопките има конница и колесници, а също така кули с височина 140 см. В центъра пък са намерени 300 пехотинци, строени в квадратна формация, а в северната част - павилион с музиканти. Според местните експерти артефактите сочат, че редом с тях е гробница на знатен велможа - монарх, принц или високопоставен чиновеник.

Китайските учени смятат, че мини-армията е била създадена за Лю Хун - син на императора Хан Уди от династията Хан, който е управлявал от 141 до 87 г. пр. н.е. Самият Лю е живял в Линцзи - град в близост до разкопките, и е починал през 110 г. пр. н.е. без да остави наследници. Предполага се, че гробницата му е била унищожена при строителството на железница в Шандун през 60-те г. на миналия век.

Изчисленията сочат, че миниатюрната Теракотена армия е била създадена около 100 г. след оригиналната, за която се смята, че датира от 240 пр. н.е. и е открита в Сиан - централната провинция Шанси, през 1974 г. Тя се състои от над 8000 статуи в естествен ръст на войници с каляски и коне и е дело на първия китайски император - Цин Шъхуан. Скулптурите са погребани заедно с владетеля след смъртта му през 210 г. пр.н.е., за да го придружат в отвъдния свят.

Мавзолеят на Цин Шъхуан в Сиан е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл