Астрономическата обсерватория в Рожен получи 540 хил. лв субсидия

Днес е Международният ден на астрономическите обсерватории. Отбелязан е за пръв път през 1990 година в Италия по инициатива на Асоциацията на италианските астрономически обсерватории.

През 1994 г. е отбелязан и във Франция, през 1995 г. - в още 6 европейски държави.

А преди 3 дни, на 13 март, Националната астрономическа обсерватория в Рожен отбеляза 36 години от своето официално откриване през 1981 г. Както знаем, тя е най-голямата астрономическа обсерватория на Балканите и в Югоизточна Европа, която и до днес остава най-голямата еднократна инвестиция на България в научна инфраструктура.

За изминалите години Обсерваторията има своя принос към изучаването законите на Космоса и свое място в цялото астрономическо общество в света, каза за Радио София д-р Никола Петров, помощник-директор на обсерваторията.

Д-р Петров съобщи, че вчера очакваната целева субсидия в размер на 540 хил. лв. е преведена към БАН, което ще позволи обновяване на част от апаратурата. Той уточни, че за близо 40 годишното съществуване на Обсерваторията това е първото целево финансиране в такива размери.

/БНР/

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука