Атанас Бобоков се оттегля като изпълнителен директор на „Монбат“

Пламен и Атанас Бобокови

Атанас Бобоков се оттегля от поста на изпълнителен директор на „Монбат“, съобщава той в изявление, публикувано чрез БФБ-София.

„С оглед запазване на стабилността на представляваната от мен компания Монбат АД и граденото с години доверие на инвеститорите с настоящото заявявам, че се оттеглям от поста си на изпълнителен директор на дружеството Монбат АД“, посочва се в изявлението му.

Името на Атанас Бобоков, както и на брат му Пламен Бобоков, беше забъркано в скандала със зам.-министъра на околната среда и водите Красимир Живков, задържан и обвинен за престъпна схема за незаконен внос за отпадъци. Атанас Бобоков също е в ареста, за Пламен Бобоков е определена гаранция в размер на 1 млн. лева.

Общо 10 души са обвиняеми за престъпна група за внос на отпадъци.

От жилищата и офисите на Бобокови бяха иззети документи, като прокуратурата показа пред медиите гърба на снимка с изписани имена и суми. Някои от имената в списъка са отдавна покойници. Лицето на снимката обаче не беше показано. Пред съда Атанас Бобоков обясни, че имената и данните за богатството им е взето от книга и той си е водил записки.

Още в първия ден на операцията миналата седмица от „Монбат“ посочиха изрично, че нямат мощности за преработка на боклук и внасят рециклирана суровина за производството на акумулатори от предприятието им в Италия. Дейността на дружеството освен това е силно регулирана и наблюдавана от екоорганите.

Прокуратурата обаче твърди, че има доказателства, че Бобокови и някои от другите обвиняеми са контролирали фиктивни дружества, с които са внасяли отпадъци без да имат капацитет да ги преработват.

 

Коментари

Задължително поле