А конгрес кога, господа?!

Терзанията и страстите около Ковид-19 и „Левски 1914“ определено измести фокуса на вниманието ни от отворената рана БФС. Под радара на обществото мина поредна порция безумия, даващи ясни сигнали - тази организирана група продължава с бригадирски ентусиазъм да копае надолу и все по-надолу в търсене на ада. И вече дори няма значение дали начело на БФС е Бате, Боби или който друг си изберете с буквата Б. Налице е временен управленски вариант със стар, ама много стар, изпълком, който се къпе в „колективната (без)отговорност“. И в тази отровна среда не се изненадвайте, че навремето джиросваха на ломски клошари акции на източени фирми, а днес в БГ футбола ни новаторстват, като ги закичват на министър-председателя. Апропо, държавата няма какво да се цупи, че я замесват в подобни пиеси на абсурда. Реално тя също има ключова вина. След като каза „А“ за далавери във футбола през октомври 2019-а, трябваше да продължи с азбуката и през тази година. А не да пасува и да чака вечните изпълкомаджии да изпитат някакъв вид срам и сами да си тръгнат от райските футболни градини в Бояна.

За 7 юни 2020 година беше насрочен конгрес на БФС. Отмениха го заради пандемията. Нормално и логично. Но какво се случва с новата дата за форума? Ковид-19 ли я хвана? „А конгрес кога, господа?“ Вие не казвате, а и медиите не питат. И как да го направят, като след заседанията на изпълкома пред обективите се появява този, който най-много е говорил вътре. Да, нищо не се оставя на случайността. Налага се да бъде напомнено на електората кой държи всички видове права в изстрадалия роден футбол. И да не се забравя, че натирените за опасни тълкувания в политиката журналисти вече са по-малко от уволнените заради „грешки“ за дузпа, засада или ниски децибели при прокламиране в ефир на „националната кауза“. Нещата вече са доведени дотам, че, ако днес пак нарекат някой репортер „олигофрен“ или „драскач“, ще е просто като един лек повей на вятъра. 

Всяко съвпадение или прилика с действително лице в пасажа по-горе е случайно! Трябва да си го набиете в главата, ако не искате и вие да ходите в съда, призован от Човека с правата. Но това е друга тема. 

Какво ни казаха след последния изпълком? Готови са да помагат на „Левски“. Айде, няма нужда! „Левски“ сам ще си помогне и за целта на първо време не трябва да се отказва както миналата година да оспорва договора за телевизионните права. Вечният му съперник ЦСКА го направи, но сам нямаше шанс да успее. „Сините“ явно не обърнаха внимание, че в Испания дори „Барса“ и „Реал“ са в един фронт по въпросната тема. Сбъркаха от предразсъдъци и задкулисни интереси на собственика си, вече обвиняем за един отбор (11) престъпления, които сега, година по-късно, излизат на светло. Интервюто на легендата Наско Сираков в „120 минути“ обаче показа, че подобна грешка няма да се повтори, защото само глупаците бъркат два пъти по един казус.
Колкото до „помагачите“ от централата – господа, да бяхте например подали ръка навремето на „Пирин“ (Благоевград), захранващ със свои кадри цялата „А“ група. Или на „Локомотив“ (София). Клубовете, които изхвърлихте при аматьорите за смешния за нашата футболна действителност дълг от няма и милион лева.

Трудно е да си представим дори колко умишлени гафове предстои да сътвори БФС, ако е истина, че под прикритие на коронавируса планират най-висшия си форум за дните преди Коледа или по-вероятно в средата на февруари 2021 година! Мамма миа! Колко ли футболни клубове за джиросване ще се натрупат дотогава пред Министерски съвет? Това е едната страна на въпроса. А другата е, че силните в управата вече ще са предрешили развръзката и на следващото първенство. Може би и новия договор за телевизионните права. Ако ви звучи гадно, то е, защото е… истинско.  

Всичко друго е извън интереса на непобедимото ядро в изпълкома. Ала-бала един вид. А като казахме бала… Какво стана с програмата за футболните школи, която афишира преди година Красимир Балъков и по която се обяви, че БФС започва работа? Кучетата я яли. Не трябваше ли за тези близо 3 месеца принудителна пауза някой да поработи по нея? Или по други стратегически проекти? Какво се случва с реформите за налагане на млади български играчи с наредба? Ще има ли краен срок за прелицензиране в спортното министерство на клубовете с право на конгресен глас? Досега те бяха над 700, а у нас няма толкова терени дори. Не поляни, говорим за терени! До момента прелицензирани са 283 клуба и това свиване на влиянието вероятно е опасно за временната власт. Видимо от райските градини на Бояна залагат на максимата, че най-постоянни са временните неща.

Срамна работа, нали? Но за ядрото няма срамна работа, щом е ръководна. Дори да става дума за копане към ада. Последните решения го доказват. Закриват, съкращават, анулират… Нищо градивно. Това със заличаването дори ломски клошар с прехвърлена фалирала фирма ще го стори с лекота. Как може да обявиш временно класиране за крайно в първенства на „Б“ и „В“ група при положение, че едни отбори са изиграли повече мачове от други? Съдът вероятно след години ще каже, че е незаконно, но какво от това? Битият - бит… Не, по-скоро, тук важи по-скоро втората част на популярния вулгарен лаф...

Имало допитване до клубовете? Боже, пардон Бате (Славков), прости им – те определено знаят какво правят, но дори не се прикриват. Не се плашат да оставят следи…

А какво да кажем за играчите от втория и третия ешелон, които от март до юни реално останаха без работа, защото не тренират, нямат и мачове, за да се борят за премии. Малките, малките... те винаги са мачкани от „спасителите“.

Европейското поведение на временния президент Михаил Касабов безспорно пасва на агресивните дейци в изпълкома. Навремето те публично викаха на Боби Михайлов „Гранде! Гранде!“. А сега какво? „Тулуп-анде! Тулуп-анде!“ и напред през просото. Вече става ясно защо Касабов започва всяко от малкото си изявления с: „Не смятам да се кандидатирам за президент…“ Разбира се, той прие варианта да работи за плавен преход от 3-4 месеца до нов конгрес, но сега времето се удължи много и поставя на изпитание неговата европейска репутация. И то трябва да реши доколко си струва всичко това.

При 700 и повече клуба промяна в БФС реално нямаше как да стане. Но при 300 ситуацията е различна. Кандидати от Кръга „Гранде!“ засега няма. А и защо ли, когато временното положение за тях работи по-добре от всяко друго. Нови лица липсват. Хвърлят се фойерверки като тази за Стилиян Петров. И безизходицата провокира да призовем: „Най-добре е да дойде Христо Порточанов!“ Нямаше го десетина години във футболните битки, но за личности като него казват, че не се променят и във времето няма как да излязат от себе си. Твърд, заможен и не обичаш подлизурковци ала „Гранде“. В годините го наричаха Саддам Хюсеин, защото не се огъваше и надушваше предателите, още преди да минат от другата страна. Бивш член на изпълкома и отговорник за националния отбор. Надзорник на реферите в период, в който именно той ги постави под защита и не ги смятаха за голямото зло на футбола ни. Въпросът е дали той наистина ще поиска да си сложи лед на здравата глава? Всъщност при сегашните копачи да се намери кандидат, който да обере пешкира на започналите преди 5-6 години безобразия, си е проблем. А и кой иска да стане заложник на „временните“, които вече работят за интересите си през 2021 година? Така че трябва да е кристално ясно – ако  държавата не предприеме адекватни мерки за БФС, ще трябва да очаква нови акционерни куриери на „Дондуков“ 2. Не се ли вдигне знак „Стоп“, със сигурност България ще стане за смях във футболния свят не само със загуби от по 0:6 насред София.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ