Байдън може да признае арменския геноцид

Президентът на САЩ Джо Байдън възнамерява да признае за официален факт „геноцида на арменците в Османската империя в началото на XX век“, съобщава The Wall Street Journal.

Според информацията на изданието, държавният глава може да направи такова изявление в събота, 24 април. Ежегодно на тази дата Армения отбелязва Деня на паметта на жертвите на арменския геноцид. В същото време източниците на изданието отбелязват, че окончателното решение все още не е взето и Байдън може да се ограничи до формално изявление, което няма да доведе до официално признаване на геноцида.

Предшественикът на Байдън, републиканецът Доналд Тръмп, избягваше да споменава думата „геноцид“ в изявленията си за събитията от 1915 година. Барак Обама (2009-2017), в чиято администрация Байдън беше вицепрезидент, също избягваше това определение. През 2019 г. Сенатът и Камарата на представителите на Конгреса на САЩ за първи път приеха резолюции, в които трагедията от 1915 г. в Османската империя беше описана като „арменски геноцид“. Това предизвика силно недоволство в Анкара.

На 24 април Армения ежегодно отбелязваДеня на паметта на жертвите на арменския геноцид. Преди началото на Първата световна война арменското население на Османската империя е било около 2,5 милиона души. През 1915 г. в резултат на депортиране и систематични убийства, според различни оценки, загиват от 600 хиляди до 1,5 милиона арменци. Турското правителство признава факта на масови смъртни случаи на арменци, но се противопоставя на използването на термина „геноцид“ и смята посочваният от арменската страна брой на жертвите за твърде голям. Според Анкара смъртта на арменците не е резултат от целенасочена държавна политика, а следствие от гражданската война в Османската империя, жертва на която са и турците.

В България на 24 април 2015-та година, във връзка с отбелязване на 100-годишнината на събитието, българското Народно събрание приема декларация, с която признава „масовото изтребление“ на арменци.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка