Байдън: Тръмп говори като нацистите в Германия през 30-те години

Доналд Тръмп

Президентът на САЩ Джо Байдън отправи критики срещу експрезидента Доналд Тръмп, зашото е използвал думата "паразити" по отношение на политическите си врагове, като заяви, че това напомня на изказвания, използвани от нацистите в Германия през 30-те години.

На неотдавнашен митинг в Ню Хемпшър Тръмп повтори невярното си твърдение, че президентските избори през 2020 г. са му били отнети с измама, и заяви пред тълпата, че ще "изкорени комунистите, марксистите, фашистите и радикалните леви бандити, които живеят като паразити в пределите на нашата страна, които лъжат, крадат и мамят на изборите", предаде БТА.

Байдън заяви, че коментарите на Тръмп повтарят езика, чут в нацистка Германия през 30-те години на миналия век. "Само през последните няколко дни Тръмп заяви, че ако се върне на поста, ще преследва всички, които му се противопоставят, и ще унищожи това, което той нарече "паразити... в Америка"

"Това повтаря изказвания, които сте можели да чуете в нацистка Германия през 30-те години. Дори не е първият случай", заяви Байдън по време на събитие за събиране на средства в Сан Франциско.

"Тръмп също така наскоро говори за това, че цитирам: "кръвта на Америка е отровена". Отново повтаря същите фрази, използвани в нацистка Германия", заяви Байдън.

Коментарите на Тръмп предизвикаха незабавни критики в интернет, като някои историци заявиха, че езикът му отразява този на авторитарни управници, стремящи се да дехуманизират враговете си.

Стивън Чунг, говорител на кампанията на Тръмп, преди това отхвърли сравненията с нацистите, Хитлер и италианския Мусолини. "Онези, които се опитват да направят това нелепо твърдение, явно са снежинки, които се хващат за всичко, защото страдат от синдрома на разочарованието от Тръмп и тяхното тъжно, жалко съществуване ще бъде смазано, когато президентът Тръмп се върне в Белия дом", заяви Чун.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка