„Балалайка“ в Авиомузея на летището

Бургас има нова атракция, която привлича като магнит гостите на града. И то още щом слязат от самолета, за да се отправят към морския град или някоя от перлите на родното море.

Само преди броени дни, на територията на аеропорта бе открит Авиомузей. Той отвори врати точно в деня, когато се навършиха 90 години от създаването на Летище Бургас и се честваха 70 години Българска гражданска авиация.

Най-новата атракция на Община Бургас се намира до входа на Аеропорта и в непосредствена близост до квартал „Сарафово“. Всеки посетител може да стигне до там и с автобус на градския транспорт.

„Молив“ и ветеранът от войната във Виетнам

След остров „Света Анастасия“, на който се стичат туристи от цялата страна, а и от цял свят, след древното селище АквеКалиде, прочуто с лековитата си минерална вода и банята, построена в знак на благодарност от Сюлейман Великолепни, задето излекувал подаграта си, сега трета дестинация е на път да впечатлява гостите на родното море.

Музеят е на открито и разполага с 9 летателни машини. Сред тях има самолети на селскостопанската, гражданската и военната авиация.

В Авиомузея може да се види най-произвежданият свръхзвуков самолет в историята МиГ-21, наричан още „Гълъб на мира“, „Балалайка“ или „Молив“. Той е бил над 50 години на служба в родната авиация, както и в още 30 държави по света.

Тук е и ветеранът от войната във Виетнам МиГ-17. Той е и първият руски самолет, способен да постига близка до свръхзвуковата скорост.

Експонатите оживяват

Любопитното е, че експонатите на музея буквално оживяват, ако посетителят използва очила за виртуална реалност и реши да съпреживее ролята на пилот. Може да се наблюдава и прожекция на реално видео от полет на специалните екрани.

В Авиомузей Бургас може още да се види 4D ефект на работещ самолетен двигател, богата колекция от макети на самолети, любопитни предмети и задължителни аксесоари от авиацията ксто пилотски униформи, парашути, снимки, истинска черна кутия на самолет, навигационни уреди и др.

„Музеят се посещава както от българи, така и от чужденци. В почивните дни съотношението е 50 на 50. В останалите- преобладават чуждестранните летовници. Идват да разгледат самолетите преди полетите си. Може да се каже,че всеки ден около 200 посетители идват да разгледат Авиомузея“, разказа управителят му Станислав Мъжгълов.

В четири от експонатите- самолети може да се влиза. Първият е Ан-12, който е най- голям. В него има експозиция, направена от артиста и сценограф Венелин Шурелов. Той е човекът, който даде втори живот на самолетите-експонати в най-новата атракция на града, коментират работещите в музея. Познат е на бургазлии с това че участва в създаване и на друг нестандартен музей- този на остров „Света Анастасия“. Освен това е съорганизатор и участник във фестивала на модерното изкуство „Включи града“ още от първото му издание.

Селфи камера

в МиГ-21

В Ан-12 могат да се видят и пипнат още предмети от авиацията, както и макети, правени от специален екип на летището през годините. Този екип е имал задача да увековечи с направата на макет всеки кацнал на аеропорта самолет.

Разполагаме с 80 такива макети, обяснява Станислав Мъжгълов.

Отворен за гости е и Ан-2 - самолет от селскостопанската авиация. В него може да се седне на пилотските места. В следващия - МиГ-21 пък има селфи камера.

Ако баща и син примерно, седнат в кабините на МиГ- 21 и МиГ 17, те могат да си говорят „в полет“, така както е в реалността. 4D ефектът е в МиГ-17. Той създава имитация на работещ двигател.

Наскоро в музея е имало весела случка. Дете се качило в самолета и помислило, че ще излети, след като чуло че двигателят „работи“. Уплашено, хукнало да бяга обратно към изхода, за да не се озове в друга точка на света.

В кабината на Ан-24 има очила за виртуална реалност, както и два джойстика за управление. Всички тези атракции докарват много адреналин на посетителите, казват работещите на аеропорта.

6 лева е билетът в активния сезон

Билетът за индивидуално посещение на Авиомузея през летния сезон е 6 лв. и съответно 4 лв. от октомври до юни. За ученици и пенсионери той струва 4 лв. през лятото и 2 лв. през останалите месеци.

Семейните билети ще са на цени от 12 и 8 лв., а деца до 6 год. и хора с увреждания ще влизат безплатно.

"Идеята на Община Бургас за създаване на авиомузей е от много години. Водихме активна кореспонденция с Министерството на транспорта, Областна управа, Фрапорт България и Летище Бургас. Най-новата туристическа атракция на Бургас е възможност за децата да се запознаят със славната история на българската авиация, а защо не, някои от тях след време да станат следващото поколение български летци, парашутисти или авиационни инженери", каза по време на откриването кметът на Бургас Димитър Николов.

Поредната интересна и привличаща малки и големи посетели дестинация край Бургас е замислена отдавна и очаква много посетители.

Всеки гост или жител на града може да бъде пилот в самолета, и то дори в изтребител.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл