Балканите като артистично вдъхновение за творци от цял свят

Фестивалът има специален балкански фокус.

Отворена покана за художници, илюстратори и аниматори

Очакват се нестандартни, свежи и пъстри предложения

Персонажи с балкански характер в три категории

Срокът за кандидатстване е 31 юли 

Завръщане във Варна 

Основаният и провеждащ се ежегодно в Берлин фестивал за дизайн на персонажи PICTOPLASMA отново се завръща в България с изданието PICTOPLASMA x Balkans, което ще се проведе между 6 и 8 септември във Варна. Тази година фестивалът  излиза от пределите на страната ни и ще представи най-талантливите водещи имена от света на дизайна на персонажи от Балканите.

Специален акцент в програмата ще бъде изложбата Imagine Balkans. В нея са поканени художници, илюстратори, аниматори и съвременни артисти от цял свят, които да се включат в особено любопитната, обединяваща (и разединяваща) тема, а именно - какво за нас са Балканите, как си ги представяме, фантазираме, сънуваме, мечтаем, критикуваме, желаем. 

Организаторите питат артистите как те виждат Балканите: дали това са вековните традиции на фолклора, храната, музиката, суеверията, митовете и легендите, „балканските страсти” или пък точно обратното - това са места, които отдавна са се трансформирали в нещо друго през модерни влияния и лайфстайл. А защо не и хибридна смесица от двете?
Очакват се нестандартни, свежи и наистина пъстри предложения за персонажи с балкански характер в три категории: графичен дизайн и илюстрация, видео анимация и игрива скулптура - всичко от скулптура, инсталация и играчки до продуктов дизайн и мода. Срокът за кандидатстване е до 31 юли. 

Фестивалът за дизайн на персонажи събира артисти от България, Македония, Румъния, Сърбия, Хърватия и Украйна, а голямата идея е те да покажат най-новите тенденции в дизайна на персонажи от сферите на съвременно изкуство, стрийт арт, мода, илюстрация и анимация с балкански привкус.

Богата програма

Лекции, творчески работилници и специален концерт

PICTOPLASMA x Balkans представя лекции и творчески работилници на 10 забележителни дизайнери, илюстратори, аниматори и графити артисти от различни краища на Балканите, сред които Алекси Иванов (България), Александър Гергинов (България), Александра Георгиева - Sashettu (Bulgaria), Karadime studio (България), Небойша Цветкович (Сърбия), Петя Савова (Bulgaria), Ruki Chuki (Македония), Saddo (Румъния), Sestry Feldman (Украйна), Славен Лунар (Хърватия). Лекциите и работилниците ще са на английски език.

Тази година, програмата на фестивала включва специален концерт на неподражаемия Иво Димчев, прожекция на късометражни анимационни филми с най-доброто от света на персонажите, директно от международното издание на Pictoplasma в Берлин, специални PechaKucha сесии и дизайн базар Picto Shop.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства