Балотаж решава кой ще ръководи ГСДП

Двете двойки, които се класираха за балотаж - Саския Ескен и Норберт Валтер-Борянс и Клара Гайвитц и Олаф Шолц (от дясно на ляво).

На втори тур ще се състезават две двойки

Битката може да застраши коалицията на Меркел

Кой ще ръководи германските социалдемократи (ГСДП) ще се реши на втори тур на гласуване сред членската маса на партията. Това стана ясно от обявените късно в събота резултати от първия тур.

За пръв път в историята на ГСДП се избират двама съпредседатели - мъж и жена. Също за пръв път това не става по време на конгрес, а с гласуване по пощата или онлайн. Право на участие имат всички 426 000 членове.

Водещи в надпреварата с 22,68% са настоящият вицеканцлер и финансов министър Олаф Шолц и Клара Гайвитц.

Втора двойка с 21,04% са бившият финансов министър на провинция Северен Рейн-Вестфалия Норберт Валтер-Борянс и депутатката Саския Ескен.

Във вота са участвали едва 53,2 на сто от членовете на ГСДП.

Тъй като нито една от двойките, кандидатстващи да оглавят партията, не постигна над 50% подкрепа, се налага повторно гласуване, което ще се проведе от 19 до 29 ноември.

Лидерската двойка официално ще бъде избрана на партиен конгрес, който ще се проведе от 6-и до 8-и декември. Това се налага, тъй като за пръв път начело на социалдемократите ще застанат двама лидери и партийният устав трябва да бъде променен.

Ако победители се окажат спечелилите сега второ място на вота, широката коалиция под канцлерството на Ангела Меркел е под заплаха, е мнението на наблюдатели. Валтер-Борянс е категорично срещу участието във властта на социалдемократите в съюз с германската десница.

Олаф Шолц пък, който имаше решителен принос при сформирането на широката коалиция след изборите през 2017 г., е против предсрочни избори.

Коментари

Задължително поле