Банки не приемат депозити на граждани

Имат твърде много пари заради ръста на спестяванията

Въвеждат такса за съхранение на суми над 400 хил. лв.

Три кредитни институции с еднакви условия

Част от най-големите банки в страната спират да приемат депозити на граждани. Освен това въвеждат и такса в размер на 0,7% за съхранение на пари на граждани в размер над 400 хил. лв. по разплащателни и спестовни сметки. 

След като Бaнкa ДCK и Уникpeдит Бyлбaнк обявиха, че няма да откриват нови депозити на граждани, към тях се присъедини и Пощенска банка. 

От 2 юни лихвите по съществуващите досега срочни депозити и разплащателни сметки на граждани в Пощенска банка са нулеви. А от 3 август 2021 г. банката ще преустанови предлагането на стандартни срочни депозити на граждани - както в офисите си, така и онлайн.

От 31 юли Пощенска бака въвежда и месечна такса за съхранение на суми над 400 хил. лв. по разплащателни и спестовни сметки на граждани. 

Таксата е в размер на 0,7% на годишна база върху превишението на наличните за всеки ден пари на един клиент над прага от 400 хил. лв. 

При изчисляването на наличните пари на всеки клиент ще се взимат предвид средствата във всички спестовни и разплащателни сметки, но не и парите по съществуващите депозити. Няма да се плаща такса за парите по детски сметки.

Уникpeдит Бyлбaнк прекратява предлагането на стандартни срочни депозити на граждани още от 7 юли 2021 г. 

Това се отнася както за офисите на банката, така и за онлайн каналите за предлагане на услуги на клиенти. 
Също от 7 юли Уникpeдит Бyлбaнк въвежда и такса за съхранение на пари на граждани. Таксата ще бъде със същия размер като тази на Пощенска банка - 0,7% на годишна база за превишението над 400 хил. лв. по разплащателни и спестовни сметки на граждани. 

Ако средствата са в друга валута за определяне на размера на таксата ще се взима предвид тяхната левова стойност. 

Такса няма да се плаща за пари по сметки с благотворителна цел.

Началото на промяната по отношение на спестяванията на домакинствата беше дадено още в началото на годината от Бaнкa ДCK, която спря откриването на депозити на граждани. 

На сайта на банката е посочено, че това е временно, но докога ще продължи никой не може да каже, защото зависи от пазара и желанието на хората и фирмите да спестяват. 

Бaнкa ДCK първа въведе още от 1 април такса от 0,7% на годишна база за за всеки ден, в който общото дневно салдо по всички сметки на един гражданин надвишава 400 хил. лв. В размера на наличните пари не влизат сумите по вече откритите депозити.

По-високи такси за пари в брой

Вдигат цената за плащане на ток и вода

От 31 юли Пощенска банка въвежда и такса за внасяне на пари в брой по срочен депозит, което в момента е безплатно. За суми до 3000 лв. таксата ще бъде 1 лв., а за по-големи суми - 1 лев плюс 0,2% за частта над 3000 лв., но не по-млако от 3 лв. и не повече от 300 лв. Ако внасяните пари са в евро таксата ще бъде още по-голяма - 0,3% от сумата, но не по-малко от 3 евро и не повече от 200 евро.

От 7 юли Уникpeдит Бyлбaнк също променя редица такса за граждани. Например таксата за откриване на сметка за основни операции става 1,50 лв., а за обслужване на сметката - 1,45 лв., ако по нея всеки месец постъпва заплата, и 2,40 лв., ако по сметката не влизат регулярно пари. За теглене на пари в брой от офис на банката в размер до 1000 лв. таксата става 2,80 лв. За теглене на пари от банкомат на банката таксата ще бъде 0,24 лв., а от банкомат на друга банка - 1,14 лв. Променят се и таксите за банкови преводи, както и за регулярни автоматични плащания на сметки за ток, вода и парно. Ако тези регулярни плащания чрез директен дебит са по сметка в същата банка таксата става 1,95 лв., а ако са по сметка в друга банка - таксата ще бъде 3,90 лв.

Банка ДСК също вдига таксите си. От 1 юли таксата за справка чрез банкомат става 50 ст. За теглене на суми до 2000 лв. в брой от офис таксата ще бъде 0,5% от сумата, но не по-малко от 5 лв. А за внасяне на суми до 3000 лв. таксата става 2 лв. За регулярни плащания на битови сметки таксата от 1 юли става 4 лв.

Трупат пари в кризата

Хората спестиха 6,75 млрд. лв. за година

Близо 10 млрд. лв. ръст за година

Депозитите в банките нараснаха с 9,8 млрд. лв. за година по време на пандемията.

Банките намаляват лихвите по депозитите, а някои дори преустановяват приемането на влогове на граждани, защото са пълни с пари. За година общата сума на депозитите на граждани и фирми е нараснала с близо 9,8 млрд. лв. и към края на април е 95,6 млрд. лв., показват данните на БНБ.

Сред причините за това е пандемията. В условията на криза много хора ограничиха екскурзиите в чужбина, покупките на коли и луксозни вещи. Редица фирми пък стопираха инвестициите си заради несигурността как ще се развие пазарът. В резултат много хора и търговски дружества натрупаха големи суми в банките. За година спестяванията на домакинствата са нараснали с 6,75 млрд. лв., а влоговете на фирмите са се увеличили с 3,2 млрд. лв.

От данните на БНБ става ясно, че най-бързо нарастват големите депозити на граждани със суми над 1 млн. лв. в тях. В края на март депозитите на граждани със суми над 1 млн. лв. в тях са 1154 броя, а общият размер на наличната сума в тях е 3,17 млрд. лв. За година, по време на пандемията, броят на депозитите на милионери нараства с 22,5%, а общата сума в тези влогове се увеличава близо 35%.

На второ място по ръст са депозитите на граждани със суми между 200 хил. и 500 хил. лв. За година броят им нараства с над 22% и надминава 14 хил., а общата сума в тях се увеличава с 22,5% до 3,91 млрд. лв. На трето място също са големи депозити - тези със суми между 500 хил. и 1 млн. лв. За година броят им и общата сума в тях се увеличават с над 14%. При по-малките депозити също има увеличение, като колкото по-малки са сумите във влоговете на граждани, толкова по-малък е ръстът на спестените пари в годината на пандемия. При най-малките влогове със суми до 2500 лв. дори има спад.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения