Барманско шоу и коктейли с ракия на Balkan rakia fest

Изложението събира над 300 различни марки от алкохолната напитка

Два авторски коктейла с ракия ще представи „Стралджанска“ мускатова ракия на своя бар в рамките на шестото издание на Балканския фестивал на ракията и спиртните напитки, който се провежда на 1-и и 2-и декември в София. На изложението ще могат да се опитат над 300 марки ракии и високоалкохолни напитки от България и чужбина - сливови, гроздови, плодови, анасонови и други.

Зад бара vangelov_pouringна „Стралджанска“ ще застанат топ барманите Александър Симеонов и Николай Вангелов. Александър има над 15 години опит в сферата на миксологията. Участник е в многобройни национални и международни конкурси. Финалист и носител на няколко титли на най-престижните бармански състезания. Николай Вангелов е едно от най-известните лица в бранша и със сигурност най-атрактивният флеър барман в България. Той е международен състезател и носител на множество титли. Алекс и Ники са подготвили уникални коктейли със „Стралджанска“ като ще съчетаят деликатния мускатов вкус на напитката с български подправки.

straldjanska-8„Все по-често може да открием ракията в коктейли, но това не е тенденция, от която трябва да се плашат производителите, тъй като именно тя би могла да послужи за популяризирането на напитката“, смятат от “Вила Ямбол“, които произвеждат „Стралджанска“ ракия. Тя се прави при стриктен подбор само на най-качественото и добре узряло грозде от сорта Мускат Отонел. Ракията отлежава в дъбови бъчви, произведени от Странджански дъб, който е със специална структура и характеристика. Любопитна подробност е, че „Вила Ямбол“ е единствената изба със собствен цех за производство и рециклиране на бъчви. Технолозите на избата вярват, че именно качествения български дъб обогатява и формира финалните нюанси в аромата и вкуса на „Стралджанска“ ракия. Рецептата е семейна и се е съхранявала от поколение на поколение. Финално блендираната ракия е със средна възраст 12 месеца. Друга отличителна особеност на марката е, че целият процес на производство се извършва без употребата на серен двуокис, който предизвиква силно главоболие. Това отличава истинските производители на ракии от тези, преработващи вторични продукти от виното.

Дегустацията на ракия следва последователността на виното – първо напитката се оценява на външен вид като цвят, след това се помирисва и накрая се опитва на вкус.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме