„Бащите“ на квантовите точки взеха „Нобел“

Представянето на носителите на “Нобел” за химия за 2023 г.

Удостоени са трима учени

Откритията им се използват в LED технологиите

Американските учени Мунги Бавенди и Луис Брус и работещият в САЩ руснак Алексей Екимов спечелиха Нобеловата награда за химия за 2023 г. за откриването и синтеза на квантовите точки, съобщи Нобеловият комитет.

Това са малки частици, с диаметър само няколко атома, чиито електрони имат ограничено движение и размерът им определя техните свойства. Това влияе върху начина, по който поглъщат и освобождават видима светлина, което позволява да се получат много ярки цветове. Използват се в електрониката - в LED дисплеите, осветяват компютърни монитори и телевизионни екрани. Освен това придават нюанси към светлината на някои LED лампи. А биохимици и лекари ги използват за картографиране на биологични тъкани.

В началото на 80-те години на миналия век Алексей Екимов успява да създаде зависещи от размера квантови ефекти в цветно стъкло.

Няколко години по-късно Луис Брус става първият учен, който доказва квантови ефекти, зависещи от размера, при свободно плаващи в течност частици.

През 1993 г. Мунги Бавенди прави революция в химическото производство на квантови точки, в резултат на което се появяват почти съвършени частици.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука