БДЖ поръчва 15 нови мотриси от септември

С държавната помощ от 224 млн. лв. превозвачът ще плати част от дълговете си

224 милиона лева дава правителството за оздравяване на БДЖ, след като в петък Брюксел разреши отпускането на държавна помощ. От компанията съобщиха, че със средствата ще бъдат изплатени дълговете на железниците и ще бъдат поръчани нови 15 мотриси през септември.

Погасяване на дълговете, купуване на нови мотриси и създаване на ремонтно дружество, чрез сливане на сградния фонд и машинния парк на пътнически и товарни превози, са част от общо 21 проекта за оздравяване на железниците, информира БНТ.

Амбицията на БДЖ е да продава по 30 млн. билета на година - т.е. с 10 млн. повече, след като бъдат изплатени дълговете на компанията. В момента дългът на БДЖ е 412 млн. лв.

"За нас важното е 224 млн. лв. погасяване задълженията към банките. Още 97 млн. генерираме собствен ресурс, погасяваме задълженията към НКЖИ и още малко към банките. Приключваме темата със задълженията и паралелно, още докато тече този процес, стартираме процедурата за доставка на нови мотрисни влакове, които би трябвало да се движат с по-висока скорост по трасетата, които до 2023 г. ще бъдат завършени", каза Владимир Владимиров - изп. директор на БДЖ.

За първи път превозвачът натовари академичната общност със задачата да определи какви мотриси са нужни на България. "Професори от Техническия университет, от УНСС, от ПЖИ работят, заедно с наши специалисти и специалисти за да се оформи визията от какви мотриси, какви влакове са нужни на БДЖ", посочи Велик Занчев - зам.-министър на транспорта.

От железниците изчислиха, че с новите мотриси разстоянието до морето ще отнема 3 часа, което ще превърне железниците в основен конкурент на автомобилния транспорт. От 2019 г. изцяло ще заработи и системата за онлайн закупуване на билети.

"От месец септември стартираме експерименталното внедряване на тази система в някои от големите гари. Значи онлайн ще можете да си издавате билети предварително. ще можете на място самите кондуктори да ви издават билети. Ще стартира и процедура за ремонт на локомотиви, които са жизненоважни, за да не закъсняват влакове и да тръгват навреме", каза Пламен Пешаров - управител на "Пътнически превози" в БДЖ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България