Бедственото положение в Перник се удължава с още 30 дни

Удължава се бедственото положение в Перник с още 30 дни, считано от 2 февруари. Решението е взето на заседание на Областния кризисен щаб. Това съобщи областният управител Емил Костадинов по време на старта на строителните дейности по изкопите и полагането на тръбите за водопровода от Мало Бучино до Перник.

Обектът беше инспектиран от министъра на икономиката Емил Караниколов, областния управител Емил Костадинов и кмета на Перник Станислав Владимиров.

Общата стойност на проекта е 27 039 000 лв. с ДДС , като тя включва и изграждане на помпена станция, подмяна на три спирателни крана по довеждащия водопровод на Перник и монтиране на система за мониторинг на язовир "Студена". Според министър Караниколов стойността на тръбите без ДДС е 5 700 000 лв. Те ще бъдат доставени в рамките на 23-25 дни, като се очакват 130 камиона.

Планирано е строителството да продължи 40 дни, като ще се работи денонощно. Освен държавното дружество "Монтажи" ще се включат и екипи от Камарата на строителите, които сега разглеждат проекта.Техният брой ще стане ясен в понеделник, каза Караниколов. По думите му министърът много разчита на тяхната помощ.

Трасето преминава по инфраструктура на АПИ, затова не се очакват обжалвания. Проектът ще бъде качен в понеделник на страницата на Министерство на икономиката.

В последните 4 дни няма спад на язовира, но не можем да разчитаме на това, каза Караниколов. Той благодари на доброволците и екипа на "Монтажи", които от 21 декември са в планината и правят всичко възможно да влиза повече вода в язовир "Студена".

След изграждане на новата водопроводната връзка ще започне почистване на дъното на язовир "Студена", каза Караниколов.

"Тук ще подаваме 300 литра в секунда. Когато язовир "Студена" надхвърли 10 милиона куб.м, водният режим ще бъде намален, или прекратен", заяви кметът на Перник Станислав Владимиров.

Заради строителните дейности до средата на февруари се ограничава движението по 1,2-километровия участък от третокласния път Големо Бучино - Перник.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България