Бедствено положение в Разградско за недопускане на Африканска чума в областта

Бедствено положение обявиха в Разградско като предпазна мярка против Африканската чума по свинете, тъй като има огнища в съседни области и опасносността от пренасяне на болестта е реална.

В региона няма огнища, но заразата е потвърдена в съседни области

Бедствено положение обявиха в сряда, 24 юли, в Разградска област, поради опасносността от възникване на огнища от Африканска чума по свинете. Решението е взето на заседание на Щаб при бедствия и аварии, свикан от областния управител Гюнай Хюсмен. Бедственото положение продължава до 30 юли включително, уточняват от администрацията на областния управител.

До момента в Разградско няма установени случаи на опасното заболяване, но в съседните области Русенско, Търговищко и Силистренско има огнища и това е тревожен сигнал, изискващ общи действия от всички служби, за да не се допусне болестта и на разградска територия.

Според заповедта, координацията по изпълнението й ще се извършва от директора на Областната дирекция по безопасност на храните - Разград. От Областната дирекция на МВР имат ангажимент да организират охраната на входно-изходните пътища на населените места, които са гранични зони на огнища на заболяването, да подпомагат ветеринарните и контролни служби с информация за наличието на свине в дворовете на стопани в населените места. Съвместните проверки за наличие на нерегламентирано отглеждане на прасета от типа „заден двор“ стартират от община Исперих, като целта е унищожаване на нерегистрираните животни, съобщават от областната управа. По досегашни данни под 200 са нерегистрираните домашни прасета в региона.

Със заповедта се забранява достъпа на дървосекачи, хора, които събират трюфели, гъби, билки и други горски продукти, тъй като могат да се превърнат в евентуални преносители на заболяването, допълват от администрацията.

Коментари

Задължително поле