Бедствено положение обявиха в Добричко заради африканската чума по свинете

И в Добричко обявиха бедствено положение заради чумата по свинете, съобщава bTV. До 5 август стопаните там трябва да заколят домашните си прасета. В областта засега няма огнище на чума и месото може да остане за консумация.

Властите в Русенско също остават на крак заради заразата. В свинекомпелксите в Николово и Бръшлен евтаназията е в ход. Обмисля се стратегия за последната заразена свинеферма – тази в Голямо Враново. Мерките изискват животните в свинефермата в Голямо Враново да бъдат умъртвени. Решението на комисията е процедурата да започне в понеделник. Порано днес ръководството на свинекомплекса обяви, че няма да прибързват.

От свинекомплекса са наясно с мерките, които незабавно трябва да бъдат взети, но засега отказват. Ръководството твърди, че може да се справи със заразата, без да се унищожават здравите животни."Имало е в другите държави опит да не се унищожават всички животни, защото ние към момента нямаме болно животно. Положителните проби бяха наистина доказателство, че вирусът е влязъл. Нашият свинекомплекс е така разположен, че може да се справим, поне аз така си мисля. Естествено, че това беше, защото е затруднение и за други хора, не само за нас. Нашият екип ще бъде впрегнат в работа 24 часа в денонощието, за да може да се справи”, обясни д-р Миленка Димитрова, изпълнителен директор на свинекомплекса в Голямо Враново.

В Николово и Бръшлен евтаназията на животните продължава. Днес се загробва в землището на Ряхово. Инспектори на Българската агенция по безопасност на храните ще проверят сигналите за загробване на живи прасета край село Сливо поле.

"Изпратен е екип, който да удостовери какво се случва. Единственото, което мога да кажа е, че ще се направи проучване. Ние познаваме добре правилата за хуманно умъртвяване на животните и безопасно обезвреждане на труповете", каза д-р Александра Митева. По данни на кризисния щаб една трета от животните в Николово и Бръшлен вече са умъртвени.

Коментари

Задължително поле