Президентът на Казахстан подписа указа за преименуване на Астана в Нур-Султан

Черната перла купена за 17 милиона евро Bugatti показа продадения уникат La Voiture Noire, който е най-скъпият нов автомобил

Капитулира Багуз – последното гнездо на съпротива в Сирия на „Ислямска държава“

Памела Андерсън – активист за евровота Ще подкрепи движението на бившия финансист №1 на Гърция

10 от най-красивите метростанции в света Превръщат се в музеи, галерии и сватбени зали

Божанков пита Борисов: Щом Цветанов има апартаменти за милиони, защо ние плащаме за присъдите на България по негова вина?

Цветан Цветанов ще участва в Конференцията по политики на Американско-израелския комитет по обществени въпроси във Вашингтон

Fitch Ratings повиши перспективата за кредитния рейтинг на България от стабилна на положителна

Какви са резултатите от проведената акция “Ден без псувни”?

НАТО ще изгради съоръжение за съхраняване на американска военна техника в Полша

Таен документ на кабинета разкрива хаоса в планирането на сделката по Брекзит

Меркел и Тръмп обсъдиха търговията, финансирането на НАТО и Брекзит

Северна Австралия е връхлетяна от циклон с пориви на вятъра от 250 км/ч

Калоян Паргов: От ЦГМ да кажат реалната причина за срива в GPS системата за управление на обществения транспорт Не приемам оправдания от сорта на "обновяване на технологиите" на втория ден от срива в системата, каза лидерът на БСП - София

Приключи разследването за руска намеса в президентските избори в САЩ

Безработицата е рекордно ниска Вдигат заплатите в богатите страни, за да задържат кадрите

До рекордните 5,6% намаля безработицата в страната през август. Това е с 0,1% по-малка безработица от предходния месец и с 1,1% по-малка спрямо август миналата година, показват данните на Агенцията по заетостта.

Над 183 хил. са регистрираните безработни през август. Те намаляват с 15,8% в сравнение с година по-рано, а новорегистрираните в бюрата през месеца са 22 хил. Малко над 15 хил. души са започнали работа през август, като 81,6% от тях са заети в реалната икономика. 2050 са намерили работа по схеми на ОП “Развитие на човешките ресурси”, 576 – по други програми, а 267 по мерки за обучение и заетост. Други 932 безработни са получили обучения за придобиване на нова квалификация или компетентности.

Основните професии, за които се обучават безработните, са в сферите на строителството, озеленяването и цветарството, здравните грижи. Компетенциите, които развиват са насочени към дигиталните умения и предприемачеството.

Най-търсените професии през август са преподавател, обслужващ персонал в туризма и продавачи, работници в добивната и преработващата промишленост, строителството и транспорта.

Кризата на пазара на труда се засилва все повече в цял свят, заради това заплатите в богатите страни растат доста бързо. Средно с 2,5% повече получават служителите в големите градове в Европа, САЩ и дори в Азия. В Япония заплатите през юли се повишиха с 3,3% на годишна база. Във Великобритания възнагражденията се покачиха с 3,1%, а в еврозоната с 2,2% през второто тримесечие, което е с най-високия темп от 2012 г. насам.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.