Орландо Блум ще озвучава принц Хари в пародиен анимационен сериал за британското семейство

Зрелищен арест на българин в Германия, застрелял сънародник с 14 куршума

Петима фенове на „Левски“ на срещата с Борисов, обявиха имената им

Кола се удари в стълб на столично кръстовище, един човек загина

Намаляха и птиците на язовир „Тича“

Решават за грипна ваканция в петък

Трима руски граждани с обвинения за отравянето на Емилиян Гебрев

Карлос Контрера след СОС: София няма проблем с водата. Не си играйте със страховете на хората!

Шестима са ранените при верижната катастрофа с трамваи (СНИМКИ)

Финансовото министерство предлага намаляване на държавните такси за хазартните оператори

Белият дом отбеляза 15-годишнината на Тръмп и Мелания с невиждана снимка

Фолксваген плаща глоба от 196,5 милиона долара

Правителството прие правила за извеждане от експлоатация и ликвидация на язовирни стени

Безводие тормози община Свищов заради чести аварии на калпав водопровод за 2 млн.лева Кметът на крайдунавския град Генчо Генчев: Вода има, но тя не може да стигне до над 30 000 домакинства

Актрисата Силвия Петкова отбеляза 4 години брак с мъжа си

Безумното отношение на нормалните към лудите Влошеното психично здраве на българите буди сериозна тревоги

Миналата седмица министърът на здравеопазването проф. Николай Петров публично озвучи тревогите си по повод на влошеното психично здраве на българите. Според министъра една от мерките в тази област е изграждането на единен регистър на пациентите с психични заболявания в страната. Всъщност идеята не е на проф. Петров – член 147а от приетия през 2009 г. Закон за здравето задължава Министерството на здравеопазването да създава и поддържа Национален служебен регистър на лица с психични разстройства.
Министърът споделя и идеята на текста в закона, че информацията за лицата с психични разстройства, кандидатстващи за работа с общоопасни средства, трябва да се обменя между заинтересованите служби. Мотивът му е, че “такива хора карат коли, сдобиват се с оръжие и стават бели”.

Назад към наказателната терапия?

Националният консултант по съдебна психиатрия проф. Петър Маринов е далеч от ентусиазма на здравното министерство, че изработването на списъци на хората с психични проблеми ще е крачка към подобряване на душевното здраве на нацията.

“У нас на дневен ред е една реакционна вълна, която е взела на прицел психичноболните. Ако дословно се приложи член 147а от Закона за здравето, в регистъра на лицата с психични разстройства ще попаднат над един милион българи! Защото като психични разстройства се определят не само тежки заболявания като шизофрения и биполярно разстройство, но и безсънието, депресиите и още много състояния, нямащи нищо общо с криминалната активност. Подобен регистър ще се превърне в инструмент за тежка дискриминация и репресии върху най-слабите в обществото – болните, които не могат да се защитят сами”, категоричен е проф. Маринов.

Той изтъква, че във всички страни, преживели тоталитарни режими, управниците и лекарските гилдии са крайно скептични към създаването на каквито и да било регистри по подобие на заложения в българския здравен закон проект. Много по-различно е и отношението дори към извършилите престъпления невменяеми лица.

“В град Кобленц посетих прекрасен център за 500 душевно болни, настанени от съда за лечение и социализация. За тях се грижат 300 санитари. В зависимост от резултатите от лечението, задържаните в центъра преминават в зони с по-лек и дори свободен режим. В съседна Румъния видях в Букурещ и Крайова подобни учреждения, създадени по германски модел. Вместо това, в единствената психиатрична затворническа болница в България (в Ловеч – б.а.) заради липса на финанси се принудихме да съкратим болничните легла до 35. За сравнение – само за извършили престъпления болни хора в Германия те са 7000 (200 пъти повече, отколкото в България – б.а.). Понастоящем детските психиатри в българските болници са едва 18, а лекарите, които можем да изготвяме психиатрични съдебни експертизи, сме едва 14 заедно с пенсионерите. Информиран съм, че имаме немалко самоубийства дори в психиатричните болници, а също и в дните, в които пациентите им биват изписвани. Съвсем отговорно мога да заявя, че България е последната страна-членка на ЕС, където почти нищо не се е променило в отношението към хората с психични проблеми и в третирането им от страна на държавата и обществото”, изтъква проф. Маринов.

Шефът на Националният център по обществено здраве и анализи доц. Христо Хинков посочва , че около 20% от българите поне веднъж в живота си са изпадали в небезопасни за здравето психични състояния. “При това в този брой (1,4 млн души – б.а.) не влизат около 7 хил. освидетелствани с шизофрения хора, както и млади и по-възрастни пациенти с проблеми като синдрома на Даун или деменция. Дори агресивните шизофреници – под 1% от населението – са много по-малко опасни за обществото в сравнение с хората с личности разстройства, които са 5%. Като председател на работната група по създаване на служебен регистър на хората с психични проблеми заедно с колегите ми предложихме или да бъде отменен като несъстоятелен член 147а от Закона за здравето, или в предвидения от него регистър да бъдат включени единствено лицата, които са били подложени на принудително лечение със съдебно разпореждане”, посочва доц. Хинков.

Кой може да се възползва от „регистъра на лудите“

Правозащитникът Красимир Кънев е категоричен, че поставянето на клеймото “регистриран” върху хора с най-разнообразни психични проблеми, е абсолютно недопустимо не само от гледна точка на международното и националното право. “Какво ще се случи, когато чиновници, полицаи или магистрати, които са имали достъп до подобен регистър, напуснат работните си места? Кой най-много ще се възползва от теча на информация с цел да прави компромати или да изнудва? Какъв шанс да получат работа ще имат хората, които заради някакъв психичен проблем, например тревожно състояние, са посещавали дори само веднъж психиатър в държавна болница и сега им се налага да удостоверят пред бъдещия си работодател, че са психично здрави?”- реторично пита Кънев.

От три години Министерството на здравеопазването отказва да кани правозащитници при обсъждане на документи, засягащи основни човешки права. Досега няколко българи са спечелили дела в Страсбург срещу родината си заради нечовешко отношение в психиатрични болници и изолатори, където са били бити и държани с дни вързани заради липсата на персонал.
“Без всякакво съмнение, от регистъра на хората с психични проблеми ще се възползват не МВР или работодателите, а мафията. Какъв по-хубав подарък биха получили престъпниците, които се занимават с имотни измами в опитите си да открият и атакуват психично болни хора с по няколко апартамента, например”, казва проф. Маринов.

“Категорично съм против прокуратурата или МВР да се опитват да възложат на психиатрите чрез наредба за обмен на информация за психични заболявания да определят кой има право да носи оръжие, да получи шофьорска книжка или да работи с общоопасни вещества. Работата на психиатрите е да лекуват, освидетелстват и консултират, а не да вършат работата на други институции”, заключава доц. Христо Хинков.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (8)

 1. Институциите трябва да си вършат работата,и този,заради когото страда цял вход или блок да го пращат в лудница.

 2. Lek za psihichni otklonenia e grizhata za blizhnia , nai veche v semeistvoto- a soshto I korektiva na rodnini I priateli / sosedi. Samotata I bezdelieto, nai veche narkotici / alkoholiziraneto, vodiat do demencii I psihosi.

 3. Много хаотично написана статия.

 4. Виц.

  Разбрах,че окончателно съм се побъркал,когато с два пръста се опитах да увелича снимката във вестника.

 5. Според нас трябва първо да се търси корена на проблема и съответно изкорени, до колкото е възможно..Да се прави профилактика, преди да е дошла болестта или отклонението. Профилактиката се състои от (изброяваме няколко метода, които трябва веднага да се въведат, за да се спре разболяването/ унищожаване на нацията – 1) ликвидиране на безработицата в България и осигуряване на работа и достойно заплащане на всички Българи.2) Осигуряване почивки поне един път в годината – за деца 20 дни, за възрастни 15..3) Създаване на условия на нормален живот, още от детските години, без постоянен стрес и страх. Има и други начини, но това са базови и без тях ще става все по-зле..ако разбира се някои не целят точно това – една част от Българите напускат, други психясват, трети умират преди да са стигнали 60 г. или 50 г..

 6. Да не се забъркват в един кюп създаването на Регистъра на заболелите и Грижата за профилактика и за терапията им.
  Регистърът ще позволи на криминалният контингент да злоупотребява с регистрираните заболели.
  Грижите за заболелите трябва да се провеждат от регионални здравни органи, които познават добре контингента си и полагат постоянни грижи за провеждане на профилактката и терапията му. Другото са измишльотини.
  Ама ЕВРОПЕЙЦИТЕ… А стига, де! Много често европейците се оказват по-малограмотни от нас и ние можем да им обясним как да са провежда профилактика и терапия на тези заболявания.
  И нека не се спекулира с проблема за психичното здраве на нацията. От много години у нас има разработена ефикасна профилактика и терапия на психичните заболявания без изключения. Тя може да се приложи масово от 6 часа утре сутринта, ще струва по-евтино от направата на Регистъра и ще го направи излишен. Защо не се прилага? Ами питайте МЗ и проф. Николай Петров.

 7. Да не се забъркват в един кюп създаването на Регистъра на заболелите и Грижата за профилактика и за терапията им.
  Регистърът ще позволи на криминалният контингент да злоупотребява с регистрираните заболели.
  Грижите за заболелите трябва да се провеждат от регионални здравни органи, които познават добре контингента си и полагат постоянни грижи за провеждане на профилактката и терапията му. Другото са измишльотини.
  Ама ЕВРОПЕЙЦИТЕ… А стига, де! Много често европейците се оказват по-малограмотни от нас и ние можем да им обясним как да са провежда профилактика и терапия на тези заболявания.
  И нека не се спекулира с проблема за психичното здраве на нацията. От много години у нас има разработена ефикасна медикаментозна профилактика и терапия на психичните заболявания без изключения. Тя може да се приложи масово от 6 часа утре сутринта, ще струва по-евтино от направата на Регистъра и ще го направи излишен. Защо не се прилага? Ами питайте МЗ и проф. Николай Петров.

 8. Аз съм против регистър в този му вид. Не може хора с леки психични разстройства да се вписват там. Че при една депресия, анорексия или тревожност, особено в юношеска възраст, после кой работодател ще ги вземе? И не е само това. Измамниците го чакат с нетърпение.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.