Без строителни забрани в район „Младост“

Главният архитект на София Здравко Здравков информира, че преди дни в дирекция „Архитектура и градоустройство“ е постъпило искане от кмета на „Младост“ Десислава Иванчева за създаване на нов подробен устройствен план на района.

„Това ще означава спиране на всякакви дейности в комплекса през следващите години“, обясни Здравков. Според него до подобна ситуация би довело и изпълнението на искането на жители на „Младост“ за мораториум върху строежите.

Главният архитект на столицата говори на организираната от Камарата на архитектите среща, касаеща строителството в „Младост“. На нея не дойде кметът на „Младост“ Десислава Иванчева.

Здравков обясни, че единственият вариант за действие е прилагането на  настоящия устройствен план, приет през 2009 г. след много обществени обсъждания. Защото смяната му би довела до блокиране на строителството на цялата територия на района. Архитектът обяви, че трябва да се гради по непроблемните терени, а проблемните, които са 10-20, да се дефинират от Иванчева и да се обсъдят.

„Към момента над 117 хил. кв. м частни имоти са в режим на озеленяване в "Младост", каза още арх. Здравков и добави, че е възложено на ГИС-София да направи анализ на собствеността в района.

„Общинската администрация е за баланс между частната собственост и интересите на гражданите в района“, обясни и главният архитект на "Младост" Весела Тасева.

В същото време се разбра, че предприемачи са събрали 400 подписа срещу кметицата Иванчева, която се опитва временно да спира строежи.

„Те ще бъдат пратени до главния прокурор Сотир Цацаров“, съобщиха присъстващите инвеститори.

Коментари

Задължително поле