Без строителни забрани в район „Младост“

Главният архитект Здравко Здравков (първият от ляво надясно) присъства на организирана от Камарата на архитектите среща, касаеща строежите в "Младост"

Главният архитект на София Здравко Здравков информира, че преди дни в дирекция „Архитектура и градоустройство“ е постъпило искане от кмета на „Младост“ Десислава Иванчева за създаване на нов подробен устройствен план на района.

„Това ще означава спиране на всякакви дейности в комплекса през следващите години“, обясни Здравков. Според него до подобна ситуация би довело и изпълнението на искането на жители на „Младост“ за мораториум върху строежите.

Главният архитект на столицата говори на организираната от Камарата на архитектите среща, касаеща строителството в „Младост“. На нея не дойде кметът на „Младост“ Десислава Иванчева.

Здравков обясни, че единственият вариант за действие е прилагането на  настоящия устройствен план, приет през 2009 г. след много обществени обсъждания. Защото смяната му би довела до блокиране на строителството на цялата територия на района. Архитектът обяви, че трябва да се гради по непроблемните терени, а проблемните, които са 10-20, да се дефинират от Иванчева и да се обсъдят.

„Към момента над 117 хил. кв. м частни имоти са в режим на озеленяване в „Младост“, каза още арх. Здравков и добави, че е възложено на ГИС-София да направи анализ на собствеността в района.

„Общинската администрация е за баланс между частната собственост и интересите на гражданите в района“, обясни и главният архитект на „Младост“ Весела Тасева.

В същото време се разбра, че предприемачи са събрали 400 подписа срещу кметицата Иванчева, която се опитва временно да спира строежи.

„Те ще бъдат пратени до главния прокурор Сотир Цацаров“, съобщиха присъстващите инвеститори.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

  1. Един разумен човек, браво! Безумното овластяване на тълпата по всякакви поводи трябва да спре! Съсипаха инвестиции за милиони и една камара животи!

  2. Пешко, пешком:) Ние можем да контрираме и ще сме прави – Безумното овластяване на една шепа тунеядци, крадци, мутри, монополисти, трябва да се спре и то ВЕДНАГА. Ние сме от София и знаем много добре какво беше преди и сега, след като престъпните елементи “приватизираха“окрадоха държавните земи, предприятия, заводи, институти. Даже вече бориславчо, аехитектин ни обясни, (ние нали не си разбираме), че вече нямало да има понятие “междублоково пространство“Бобко каза, че блоковете ще са залепени, а градинките ще изчезнат:))) Не пипайте София мръсници. Отивайте по малките градчета, села. Те се нуждаят от жилища, и сторежи. И защо първо не се ремонтират разбитите згради, а после да се строят нови, ако има нужда? Това е въпрос на една близка канадка.

    1. Не знам какви преселници ви се привиждат, предполагам, че във фашизоидните ви мозъчета си представяте, че само кореняци софиянци могат да строят? И не говорете за закони, мой близък има всички разрешителни, спечелено дело на всички инстанции, спазени всички изисквания и отстояния, но заради трима пияници, които не са дали хляб на един човек през жалките си животи, не може да строи! Лежат на парцела, идват да ги снимат, граждани били!? Всеки случай трябва да се разглежда индивидуално, но това жалки некадърни мързеливци като вас не ги интересува. И благодаря за снизходителното обръщение, мухльо!

  3. В закона никъде не пише, че който има имот трябва да получи разрешение за строеж.

  4. А още да добавим, че земята на Младост е била собственост на един доста заможен фермер и той я е използвал за отглеждане на ягоди, или ягодови полета. Знаем, със сигурност, защото един от внуците на този човек беше наш приятел. Той каза, че след 89 г са им платили нещо, за земите, но много малко:) Подобна е и ситуацията с голяма част от земите около Мотопистата, Лагера, Манастирски ливади и пр.. Те са били държавни, но много от преселниците от провинцията са се настанили по тези парцели/строели къщета, без да плащат земята…

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.