Белите торти и сладолед - отровни

Титановият диоксид се използва най-често в бялата глазура и сметаната, които се слагат в сладкишите.

ЕК обмисля да забрани добавката Е171, която се слага в храните 

Изследвания показват, че титановият диоксид носи канцерогенен риск и уврежда репродуктивните функции

До момента не са извършвани проучвания при хора

Добавката Е171 вече не може да се счита за безопасна, за да се използва в храните. Това се посочва в доклад на Европейския орган по безопасност на храните (EFSA), който се позовава на научни изследвания и данни.
Става въпрос за Е171 или титанов диоксид, който се използва за избелване най-вече в хранителната промишленост: в хляба, в сухото мляко, а най-често в сладкарски изделия, по-специално в бяла глазура, сметана, дъвка, сладолед и други. Въпреки че доказателствата за токсичните ефекти на добавката не са категорични, оценката на EFSA предполага, че не може да се изключи възможността наночастиците, съдържащи титанов диоксид, да бъдат генотоксични.

Експерти от Центъра за оценка на риска по хранителната верига обясниха пред “Труд”, че генотоксичност е способност на вещество да увреди ДНК (т. е. генетичния код, включен в ДНК) и по този начин да се причинят мутации или рак. Мутацията се определя като необратима промяна в генетичния материал на клетката, която може да се предава на поколенията, допълниха експертите.

Изследванията, проведени върху гризачи, показват, че добавката носи канцерогенен риск, по-специално за рак на дебелото черво, както и риск за увреждане на репродуктивната функция и токсичност върху невроните, обясниха още от Центъра за оценка на риска по хранителната верига. Те допълват, че до момента не са извършвани проучвания при хора относно наличието на тези ефекти. Но фактът, че добавката в храни Е 171 съдържа наночастици поражда загрижеността на учените.

За да бъде забранена добавката у нас обаче, трябва Европейската комисия да вземе решение за забраната й за употреба в рамките на ЕС. От Центъра за оценка на риска по хранителната верига напомнят, че съдържанието на хранителната добавка титанов диоксид (E171) следва да бъде означено на етикета, за информираност на потребителя.

Проф. Донка Байкова пред “Труд”: Този подобрител води до гастрити, алергии и превъзбуда при децата

Доскоро считахме, че е доста невинен Е171, защото едва ли не е продукт с натурален произход. Установи се обаче, че в по-големи количества не се усвоява, а има достатъчно поводи да ядем избелени сладкарски изделия, най-вече сладолед през лятото. Освен стомашно-чревни проблеми, оказва се, Е171 може да има и алергизиращ ефект, неприятен ефект и по отношение на различни автоимунни болести, но най-вече ракови болести - на щитовидна жлеза. Оказва се доста рисков.

Вече има държави, които се отказват от него. От Европейския орган за безопасност на храните (EFSA) казаха, че не няма достатъчно научно-медицински доказателства, за да забранят Е171 във всички страни от ЕС, затова всяко правителство може да вземе собствени решения.

Ако изям един сладолед на месец не е проблем, но сега ще изядем повече, а той винаги се избелва. Затова е важно хората да гледат състава върху етикета. Такъв адитив, тоест подобрител на технологичен процес, какъвто в случая е титановият диоксид, винаги се изписва.

Ако хората при седмичния пазар купят повече от три изделия с такъв атрактивен бял цвят, просто да се замислят и да не го правят повече. Децата стават агресивни и свръхвъзбудими от такива адитиви в храните - централната нервна система и бъбреците реагират рисково при свръхконсумация.

Самостоятелен рисков фактор едва ли толкова ще представлява Е171, но ние консумиране непрекъснато преработени храни, в които има десетки друга Е-та или адитиви. Обърнете внимание, че EFSA позволява те да бъдат изписвани на етикетите и като химическо название, тоест без Е, и като сигнатура с “Е”, и това е подвеждащо. Тоест, когато видят хората повече от три непознати съставки, да не купуват този продукт.

Д-р Сергей Иванов, “Активни потребители” пред “Труд”: Ще трябва да ядем варовик 

Малко трябва да се помисли преди да се забрани титановият диоксид, защото алтернативата е да ядем варовик, тъй като именно калциевият карбонат е неговият заместител. Изпадането в крайности не е добре. Проблемът, който се посочва с него е, че се смята за опасен, защото образува наночастици, които чисто физически може да навлизат в човешкия организъм и да увреждат клетките и тъканите. Не променят ДНК - няма такива индикации. Този процес чисто физически е невъзможен - титановият диоксид е неразтворим във вода.

Лъжицата трябва да стои в хладилната витрина

Сладоледът не е от мляко, става растителен продукт

Стомашно неразположение при замърсяване

Хората трябва да внимават за хигиената на местата, откъдето купуват насипен сладолед.

Според традиционните рецепти сладоледът е млечен продукт. Но “за съжаление сладоледите все повече стават растителен продукт. Млечната мазнина се замества с растителна мазнина. За сгъстяване слагат брашно или нишесте - царевично или пшенично”, каза Сергей Иванов от Активни потребители. Това се прави защото растителните продукти са по-евтини.

“Колкото повече са растителните компоненти в сладоледа, толкова по-дълъг е срокът на годност, защото дори бактериите не обичат тези съставки. Колкото по-дълъг е срока на годност, толкова рецептата е по-далеч от оригинала”, каза още Сергей Иванов.

При покупката на насипен сладолед има няколко неща, на които потребителите сами могат да обърнат внимание, за да преценят хигиената в съответния търговски обект. Първото най- важно е къде стоят лъжиците. Те трябва да са в хладилната витрина и да има лъжица за всеки вид сладолед. Не е правилно да се използва една лъжица и тя да е извън хладилната витрина на стайна температура. Когато взимаме лъжичка за сладоледа, тя трябва да е индивидуално опакована.

При консумацията на сладолед, замърсен с бактерии и микроорганизми, последицата най-често е леко стомашно неразположение. Всеки месец през лятото има стотина случая на хора с гастроентерологични проблеми от инфекционен характер и в повечето случаи те са от храни, но никой не търси коя точно храна е причината, каза Сергей Иванов.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи