Бети бърка еликсири с любов

Рецептите с магически билки се предават в рода й от поколения

Тя е Елизабет Емилова, всички й казват Бети. На 26 години е, сгодена за чист ангел, както казва - Калоян. Родена и израснала, но и много мечтала, в неповторимия, единствения за нея Троян. Там детството й било цветно, усмихнато. Всеки ден забърквала нещо с цветя, листенца, тичинки, стебълца. Не знаела какво е, как се казва, но откривала за себе си нещо ново – създавала флорална вода.

Уроците на баба

Летата й минавали при баба Екатерина в плевенското градче Искър. И там все забърквала нещо от цветя. Тази невероятна баба научила малката Бети как се засаждат цветята, как се събират узрелите цветчета на безценния невен. От нея научила рецептите, а пък баба й ги знаела от нейната свекърва и още отпреди. И от майка си с име на цвете – Камелия, опознала магията на билките. Тя пък ги заела от прабаба си и така поред - до наши дни.

09-2Девойката започнала да сбъдва една по една мечтите си. Наред с тях забърквала и своите билета. Завършила Софийския университет, станала педагог географ. Но не я влечало към кабинета или затворената стая. Все напирала да е вън, сред природата, да продължава да търси и намира онова, за което копнее душата й. Имала свободно време, усещала подкрепата на своята половинка Калоян. И понеже той обича йога, има цялото търпение на света, всичкото разбиране към онова, което все търси Бети сред природата, и я дарява с безмерна любов.

Оазисите на големия град

Големият град е далече от природата, но има местенца с нейното присъствие - фермерските пазари, където хората идват от провинцията да продават това, което са отгледали в градините и по полето. Там, сред зеленината и истинските продукти, се родила идеята на Бети да прави домашна козметика. С времето доразвила идеята си и днес е убедена, че е открила своето призвание.

Семейството, работодателите, годеникът й я подкрепят. Той е винаги до Бети. С негова помощ намират и пренасят суровините във вилното селище Владо Тричков до Своге, където е малката й работилничка за приготвяне на вълшебни смеси.

Родителите на Бети се заемат със задачата да отглеждат в с. Дълбок дол, Троянско, безцения невен, от който тя приготвя натуралните си козметични продукти. Предлага ги в магазинче за натурална българска козметика на пазара на Римската стена и винаги е готова да даде съвет на клиента как да ги прилага и кое е най-доброто за него.

Приготвено от сърце

„Това е домашна козметика, приготвена с любов – обяснява Бети. - Тя е натурална и чиста. Знам къде и кога са направени продуктите. Съставът на кремовете е лек и попива лесно в кожата, омекотява я, заглажда бръчките, поддържа я гладка, подхранена и мека. Идеята за ръчна изработка на продуктите идва от недалечното ни минало, когато цялата козметика е била изготвяна на ръка и качеството си е струвало. Ръчно изработената козметика дава възможност за индивидуалност, внимание и ясно съзнание за всяка стъпка при приготвянето на крема.“

В рецептите на Бети има само и единствено чисти съставки като пчелен восък, извлеци от билките невен, лавандула, лайка, бял равнец, кокосово, какаово масло и... любов.

„Моята прабаба Екатерина приготвяше рецептите с пчелен восък и извлеци само от билки, аз доразвих рецептите й – казва Бети. - Основата на козметиката ми е със стари и дълбоки български корени. Толкова съм благодарна на моите родители, на мама и татко, които се грижат за нашето уникално оранжево ароматно цвете – невена!“

Коментари

Задължително поле