Бившата съпруга на Ерос Рамацоти: Моля ви, не ме мразете, не съм расист

Мишел Хунцикер сега е жена на наследника на модната империя Трусарди

Италианската телевизионна водеща Мишел Хунцикер бе критикувана в социалните мрежи за расистките й подигравки към азиатците. Водещата на сатирична програма на живо си разтегна с показалците очите и умишлено произнесе „л“ вместо „р“, пародирайки акцента на китайските си колеги от офиса на италианската информационна агенция RAI в Пекин. Тя вече се извини и помоли да не я мразят за тази грешка, но това далеч не е единствената проява на расизъм в Италия.

Телевизионната водеща, актриса, певица и модел Мишел Хунцикер, бивша съпруга на италианския поп певец Ерос Рамацоти и настояща съпруга на наследника на модната империя Томазо Трусарди, получи вълна от критики заради своята пародия на азиатците в ефира на сатирично предаване Striscia la Notizia (Лентата от новини) на Canale 5.

Обсъждайки акцента на китайските си колеги в италианската радио и телевизионна компания RAI в Пекин, журналистката и нейният ководещ, както и бивш член на италианския парламент, Джери Скоти нарочно опъна очите с пръсти, имитирайки азиатската форма на очите и копира произношението на китайците, които казват „л“ вместо „р“.

В отговор на подигравките на журналисти от десния телевизионен канал, собственост на бившия премиер Силвио Берлускони, веднага се появи реакция в социалните мрежи. Профилът Diet Prada в Instagram, който публикува новини от света на модата, с акцент върху расизма и феминизма, пуснаха видео, в което водещите правят расистки жестове, както и показаха и други изявления на Хунцикер, където тя сравнява своето куче, което присвива очи срещу слънцето с китайците.


Епизодът на Diet Prada беше излъчен около 5 млн. пъти, според Auditel. „Репутацията, както Скоти, така и Хунцикер е на добре известни публични личности в Италия, които се застъпват за правата на ЛГБТ персоните, - се казва в публикацията на акаунта. - През 2017 г. Хунцикер, съпругата на Томазо Трусарди, главен изпълнителен директор на италианската модна марка Trussardi, се оказа въвлечена в култ, който й промиваше мозъка, като и оказваше психологически натиск върху нея.

Въз основа на собствения си опит, телевизионната водеща активно и открито се обяви срещу насилието над жените".

Хунцикер побърза да даде публично извинение. Тя публикува едноминутно видео в своя профил в Instagram, където се появи цялата в бяло и заяви на английски, че „искрено съжалявам, ако съм наранила някого. Разбирам, че живеем във време, когато хората са чувствителни към нарушенията на техните права, и бях толкова наивна, че не взех това предвид, - добави Ханцикер. - Слава Богу, че времената се променят, ние се адаптираме към новия приобщаващ свят и аз определено искам да бъда част от него".

В надписа към видеоклипа, събрал почти милион гледания, Хунцикер благодари на потребителите за посочването на нейната грешка и призна, че е „далеч от расизма и е против всякаква дискриминация“.

Поставяйки ръка на гърдите си, водещата отбеляза, че в нашето ежедневие се въвеждат стереотипи, дори да не ги забелязваме, както и факта, че те могат да бъдат болезнени за някого. „Но сега се учим да се променяме, - завърши моделът. - Моля ви, не ме мразете, защото всички правим грешки".

Подобна негативна реакция, предизвикана от шегите на водещите на фона на ситуацията в Италия, където наскоро случаите на расизъм срещу азиатците зачестиха заради пандемията, а италианските компании в началото дори забраниха на китайците да посещават заведенията по време на първата вълна на COVID-19 през миналата година. Четирима областни управители в Северна Италия също наредиха на децата, завръщащи се от Китай, да не посещават училище в продължение на две седмици. Това предизвика негативна реакция от тогавашния премиер Джузепе Конте, който заяви, че те нямат правомощията да го правят.


Италия живее най-голямата китайска общност в Европа, с над 300 000 китайци, което е третата по големина общност от чужденци в Италия. Там 2,5% от населението е азиатско, включително не само китайци, но и корейци, индийци и от Шри Ланка.

Миналата седмица същото предаване беше критикувано за използването на забранената дума с буквата "н" описваща с една дума чернокожите. Епизодът беше осъден в Instagram от италианския писател Луис Пизано. „Притеснява ме, че тези хора продължават да се излъчват от италианските масови канали, които се гледат от милиони хора, и те попадат под влиянието на такова поведение“, написа той в социалната мрежа.

(Превод за „Труд“ - Павел Павлов)

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари