Бившият министър на туризма Илин Димитров: Има 4% ръст на туристите, но и 8% по-малко нощувки

Кадър: NOVA

"Туристическият сезон е по-успешен от миналата година, но има един дисбаланс, който показва, че въпреки повишения броя на туристи, имаме по-малко броя нощувки. Има ръст на туристите с 4% през юни и юли, но и 8% спад на нощувките", каза пред NovaNews бившият министър на туризма Илин Димитров.

По думите му до края на юли са регистрирани 2,3 млн. души. туристически регистрации през 2019 г. година.

"За 2023 са 2,4 млн. туристи. Това е ръст с 4%. Същевременно имаме 8% по-малко нощувки - сезонът е скъсен. Престоят на тези туристи е бил по-кратък. Когато престоят е по-кратък, не е толкова доходоносен за хотела, защото разходите по почивката на човек, който стои по-кратко време, са по-големи. Това не е добре за сектора. Българските туристи са малко над 1 милион, следват румънските около 400 хиляди и полските. Имаме спад само на немски, британски и на израелски туристи", коментира той.

Според него е имало пропаганда относно казуса със замърсяването на Черно море.

"Имаше много запитвания дали водата е чиста. Или посланията на властта не са били категорични, или негативната кампания е била много силна. Най-вероятно истината е някъде по средата. Сезонът не е приключил, туризмът ще се възроди. Другото, което е много важно, е кадровият проблем, който имаме. Защото ние нямаме работници и от това зависи какъв сезон ще имаме", каза още екс министър.

Според него ще има леко поскъпване на зимните туристически пакети. "Очакваме да се равнява на инфлацията, която е около 10%, и с толкова да поскъпнат пакетите", посочи Димитров. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България