Бившият член на калифорнийския парламент Ван Тран и ексагентът на ФБР Том Лок: Няма и грам доказателство за обвиненията на г-н Цветан Василев

Една от най-авторитетните американски лобистки фирми – BGR Group, се заема със защитата на позицията на Делян Пеевски. Фирмата е наета във връзка с иска, внесен по глобалния акт „Магнитски“ от подсъдимия за източването на милиарди от КТБ банкер беглец Цветан Василев. BGR Group е с 26-годишна история и бе обявена през 2001 г. от списание „Форчън“ за №1 сред лобистките фирми във Вашингтон. Компанията, чиито създатели са бившият губернатор на Мисисипи и председател на Националния комитет на Републиканската партия от 1993 до 1997 г. Хейли Барбур и бившият високопоставен служител в президентската администрацията на Роналд Рейгън и част от кампанията на Джордж Буш-старши Ед Роджърс, разполага с широка мрежа от контакти и е специализирана в провеждането на кампании, свързани с процеса на вземане на решения в Конгреса и президентската администрация. Представители на BGR Group бяха на посещение в България. Екип на в. "Монитор" се обърна към тях с въпроси относно иска на Цветан Василев и какви са истинските му цели.

- Господа, каква е целта на визитата ви в България и бихте ли казали малко повече за работата си?

Том Лок: Аз съм управляващ директор на базираната във Вашингтон BGR Group. Това е компания, занимаваща се с връзки с обществеността и с правителствени дела. Пенсиониран агент съм на ФБР, като се присъединих към фирмата преди 10 години. Преди това работих във ФБР в продължение на 32 години. Бях първият супервайзър на пилотното съвместно антитерористично звено към офиса на ФБР в Ню Йорк през 1980 г. Сега във всеки офис на Бюрото има такова звено, но ние бяхме пионерите. През 1983 г. бях пратен в Бейрут заради терористичния акт срещу американското посолство, като направих първото екстратериториално разследване в историята на ФБР. Дотогава никой не го беше правил, но за мой късмет бях достатъчно квалифициран за това. Малко преди да се пенсионирам бях натоварен с разследването на терористичните атаки от 11 септември 2001 г. във Вашингтон, Ню Йорк и Пенсилвания. Ръководех разследването от централата на ФБР в първите няколко месеца, преди да може да бъде предадено на местните офиси. Около 7500 от всички 11 000 агенти във ФБР работеха за мен по време на разследването.

- Доколкото знам имате опит и в разследването на пране на пари, права ли съм?

Том Лок: Точно така. В кариерата си съм разследвал всякакви случаи. В продължение на година и половина, в средата на 80-те, работех към Агенцията за борба с наркотиците. Също така бях натоварен с инспектирането на всички офиси, в това число и презокеанските, за да съм сигурен, че всичко върви както трябва да върви. Така че – да, занимавал съм се с разследване и на наркотици, и на пране на пари. И все още поддържам добри взаимоотношения с Министерството на финансите, с ФБР, с Бюрото за финансови престъпления, специализирано в разследването на пране на пари, а също и с Интерпол. Именно заради всичко това бях помолен да дойда и да направя разследване тук, в България, по казуса (бел.ред. - с иска на Цветан Василев по Глобалния акт „Магнитски“). За да открия кое е истина и кое не. Когато се върна във Вашингтон, ще подготвя доклад, след което ще дойда отново тук, в България, и ще дам гласност на доклада, за да научат българските граждани истината. Поне от американска гледна точка.

- От кого бяхте помолен да подготвите този доклад?

Том Лок: Няколко души ме помолиха да направя това разследване, като аз им казах, че ще го сторя само ако имам пълна свобода и каквито и факти да намеря, именно те да са в доклада. Но след визитата си в България съм доста уверен, че са

били изказани много неистини за едно конкретно лице.

Нуждая се от още малко проверка и ще изложа това на хартия.

- Имайки предвид опита ви, можете ли да сравните финансовата пирамида, построена от Цветан Василев, с някой случай, който сте разследвали или на чието разследване сте станал свидетел?

Том Лок: Да, разбира се. Когато говорим за финансова пирамида, в Щатите е все едно да говориш за Бърни Мадоф. Или за украинските олигарси. Много си приличат нещата. Можете да срещнете примери за алчност на множество различни места. Аз съм ги виждал навсякъде по света. Но, разбира се, първо в САЩ.

- Г-н Тран, а каква е вашата роля?

Ван Тран: Аз съм бивш член на калифорнийския парламент, а също така и бивш зам.-кмет на Гардън Гроув (бел.ред. - град в Калифорния), избран пряко от хората. Преди това бях и сътрудник в Конгреса. Имам обширни връзки и опит, свързан с администрацията. Като бивш законотворец знам как работи нормативната уредба, а с 23-годишния адвокатски опит, който също имам зад гърба си, имам и обширни връзки и контакти със законотворците във Вашингтон и хората, формиращи политиката във Вашингтон. Като цяло ролята ми в този казус е да предоставя контакти и помолих Том да дойде с мен, заедно с колегите ни, за да направи това разследване.

- Бихте ли ни казали малко повече за процедурата по задействане на Глобалния акт „Магнитски“?

Ван Тран: Актът „Магнитски“ е кръстен на руския адвокат, убит според твърденията в много западни страни по заповед на руското правителство. Първоначално в обсега на закона бяха главно руснаци, замесени в корупция или в погазване на човешките права. Миналата година обсегът му беше разширен и в момента обхваща не само руснаци, но и високопоставени политици, държавни чиновници или овластени лица от други страни, замесени в убийства, корупция или погазване на човешките права. Но за да бъдеш сложен в черния списък, трябва наистина да става въпрос за брутален случай на погазване на права или корупция, подкрепен от солидни доказателства. Като цяло има два механизма за вкарване в черния списък. Първият е чрез съответните членове на Конгреса. Законът казва, че председател на някоя от комисиите, занимаващи се или с финансовите въпроси, или с външната политика, може да предложи на администрацията име, което да бъде санкционирано чрез Държавния департамент или Финансовото министерство. На всеки, попаднал под ударите на акта „Магнитски“, може да бъде отказана виза за влизане в страната. И второ – чрез Финансовото министерство може да бъдат забранени финансови трансакции към или от американски банки, или финансови институции на САЩ.

- Вече сте запознат с т.нар. случай „Василев“ - обвинения в източване банкер, който подаде жалба по акта „Магнитски“. Виждате ли някакви признаци за погазване на човешките права на г-н Василев?

Ван Тран: Направих задълбочено проучване на цялата тази драма. Наричам я драма, защото категорично има малко, да не кажа никакви доказателства, че г-н Василев има някаква документация или факти в подкрепа на обвиненията си. Хората злоупотребяват с акта „Магнитски“, защото е политически секси и от политическа гледна точка е лесно някой да застане в центъра на Вашингтон и да размахва закона, казвайки: Той е нарушител по акта „Магнитски“. В същото време няма абсолютно никакво доказателство или документация в подкрепа на това твърдение. Има голямо неразбиране на същността на глобалния акт. Не е лесно да бъде вкаран един човек в черния списък, защото има много ясни законови стандарти и изисквания.

- Когато се разчу за жалбата, депозирана от г-н Василев, адвокатите му обясниха, че той иска защита по глобалния акт. Може ли да получи едно лице защита по този закон?

Ван Тран: Как може човек, за когото е издадена червена бюлетина на Интерпол, да търси защита?

- България е страна член на ЕС и партньор на САЩ в НАТО. Когато кандидатствахме за това членство, страната доказа, че съдебната й система е стабилна и базирана на демократични принципи. В България има разследване срещу г-н Василев, така че ако искът му бъде одобрен, това няма ли да е намеса в легитимно производство на друга страна?

Ван Тран: Тук има два отделни проблема. Преди всичко, що се отнася до акта „Магнитски“ и конкретния случай, за който говорите, все още

не сме видели и грам доказателство за едни напълно празни обвинения.

Всеки може да отправи обвинения и да им даде гласност, но нито аз, нито който и да било друг е видял до този момент каквито и да било доказателства в подкрепа на истинността на тези твърдения. Така че това е първият казус – от законова гледна точка човекът, отправящ обвиненията, трябва да ги докаже. А в случая няма предоставени доказателства, нито има какви да се предоставят. От политическа гледна точка е лесно да отправиш обвинения, но е далеч по-трудно да ги поддържаш. И аз мисля, че присъствието на Том и докладът от разследването му ще хвърли светлина върху всичко. Що се отнася до стандартите и изискванията за прозрачност на закона, които трябва да бъдат спазвани от страните членки на ЕС и НАТО, пределно ясно е, че България няма проблем с това.

Том Лок: Другото, което г-н Василев трябва да помни, е, че ФБР е разследващата ръка на правосъдното министерство. И адвокатите на правосъдното министерство не само ще гледат какво стои зад твърденията му, но и какъв е бекграундът на самия човек, отправящ тези обвинения. Те ще проучат доколко изобщо може да му се вярва. Така че той ще трябва да е готов да премине през това обстойно изследване, което, мисля, че ще е изключително строго.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта