Изпращат електронни писма от името на богати сирийски вдовици, за да точат лични данни Все още не са спрели фалшивите имейли от банки и НАП

Осигуряване след пенсиониране и облекчения за деца

В 1015 училища днес няма да се учи заради грипа

Болница „Лозенец” вече да не е към МС, решиха на първо четене депутатите

ВСС прие единодушно увеличението на заплатите на всички магистрати и съдебни служители с 10% от 1 януари

СДВР към родителите: Говорете с децата си за опасните селфита

Горя „Ауди” на мъж от Вършец, заминал във Великобритания

Половината българи са “за” законови промени в полза на зимния туризъм Над 50% не одобряват действащите ограничения, 60 на сто са "за" втори лифт в Банско

Премиерът Борисов: Спазихме обещанията си към българите с увреждания, продължаваме с реформата в ТЕЛК

Ким Чен-ун започва подготовка за втората среща с Тръмп

Адвокат Марковски: Много държави дават възможност за гражданство срещу инвестиции, те са жизнено необходими

Антон Кутев: Обвинението срещу Елена Йончева е най-нескопосаното, което съм виждал

Кметът на Банско: Крият се реализирани нощувки, взимаме крути мерки

Парламентът прие промените в Закона за личните данни

Воланът и педалите стават излишни BMW превръща автомобила в бутикова ложа

Бившият шеф на разузнаването ген. Кирчо Киров: И България в компютрите на терористите в Мосул

– В бежанския поток у нас със сигурност има инфилтрирани хора, готови за атентат. Изтръпнахме, като чухме това от вас, генерале. Звучи страшно предвид терора в Берлин и Анкара. Сигурен ли сте, че е така?

– Аз говоря със сигурност и предвид факти, които са установени и изнесени от специалните служби в Германия и Франция, от Интерпол и Европол. А именно, че в огромния поток от бежанци, голяма част от които минаха през нашата страна, пък някои и останаха, има такива, които са били в контакт с „Ислямска държава“, „Джабхад ан Нусра“ и други ислямистки организации. Тези хора или са подготвени да извършват терористични актове, или са симпатизанти на техните организатори и са готови да действат по тяхна заповед. Вярвам, че българските служби работят упорито и са в състояние да контролират обстановката засега.

– За нас най-важен е въпросът дали терористите ще вземат на прицел България. „Ние сме малки, големите началници са в Брюксел, в Париж, в Германия“, казва често премиерът в оставка. То е обидно за нас, от една страна, но от друга, е добре – малките не ги закачат.

– Не, аз не оценявам нещата по този начин. Още през 2004 г., когато бях директор на Националната разузнавателна служба, получихме информация, че България се е превърнала от потенциална в реална мишена за терористи. Атентатът в Сарафово го потвърди. Нееднократно сме получавали данни, че на наша, унгарска и румънска територия се планира извършване на терористични актове или срещу български цели, или срещу цели в Румъния и Унгария. България отдавна участва в борбата със световния тероризъм, тя има контингенти в мисиите в Ирак, Афганистан, Косово, Босна и Херцеговина и други горещи точки. Затова е една от целите на световния тероризъм, защото спада към „кръстоносците“, както „Ислямска държава“, „Ан Нусра“ и „Ал Кайда“ наричат държавите от ЕС и НАТО.

– Казвате, че за джихадистите България е кръстоносец и враг. Но те стрелят с българско оръжие, нали видяхте? Пратеничката на „Труд“ в Алепо Диляна Гайтанджиева го показа.

– Това са две различни неща. И аз със съжаление видях репортажите за българско оръжие, попаднало в ръцете и складовете на терористите. Чух коментари, че щом ги въоръжаваме, ние сме „техни хора“, един вид. Такива коментари ми звучат обидно. Нелепи са. Оръжейният бизнес е във всички точки на света, той няма нищо общо с принципните позиции на държавите.

– Експерти по сигурността коментират, че нападенията в Берлин и Анкара са част от всеобхватна акция на терористите. Но съвпадението по време между тях би могло да бъде и случайно.

– Лично аз казвам, че се създава впечатление за всеобхватна терористична операция, а не че това е така. Но един от ръководителите на „Ислямска държава“ само преди петнайсетина дни призова техните членове, симпатизанти и съмишленици да убиват навсякъде, където са в състояние да го направят. Така той даде картбланш за терористична дейност по цял свят. При бойните действия  за освобождаването на иракския град Мосул от Ислямска държава бяха открити компютри с информация, че се подготвя поредица от атентати в Русия, Франция, Германия, Турция, Италия, България и няколко други държави. Разбра се, че и ние сме в пъклените планове на терористичните организации. Това е информация, която не бива в никакъв случай да бъде подценявана. Електронните й носители тепърва ще бъдат обработвани и специалните служби ще работят на базата на това.

– Но ние на електронни носители ли да вярваме или на вътрешната министърка в оставка, която обяви жълт код за МВР по празниците, но ни каза да бъдем спокойни, че „няма данни за планиране и организиране на атаки“, че живеем „в стабилност“ и системата „работи отлично“.

– Аз в никакъв случай не искам да предизвиквам тревога и паника сред гражданството, още по-малко в навечерието на празниците. Но се чувствам длъжен и сега, както и през целия си съзнателен живот , докато бях на отговорна работа в разузнаването, да разяснявам на хората реалността, за да живеем здраво стъпили на земята. Иначе атентати като този в Сарафово ще ни изненадват. Добре е, че в България вече има закони за специалните служби, както и закон за борба с тероризма. Приемането им предизвика остри дискусии – около правомощията на армията при терористични операции, около използването на СРС при терористични заплахи и т.н., но като цяло то е добра новина. Отделно от това обстоятелството, че до момента няма информация за пряка заплаха, доловена от наши източници или източници на партньорски служби, в никакъв случай не бива да ни успокоява и да ни кара да мислим, че България е малко островче на спокойствието в този размирен свят.

– Какво мислите вие за убийството на руския посланик в Анкара? Дали е част от битката на Ердоган с гюленистите? Или целта му е да развали отношенията между Турция и Русия?

– Аз считам, че това е акт с многопосочни вектори на действие. От една страна, целта е да се вбие клин в руско-турските отношения, от друга – това е един вид отмъщение към Русия за нейните действия в Сирия, от трета – то е опит да се предотврати тристранната среща между външните министри на Турция, Русия и Иран с нейните дългосрочни последици, от четвърта – да се попречи на бъдещите разговори в Казахстан с участие на турци и руснаци за умиротворяване на сирийската държава. Самият терорист, който уби посланика, показа с поведението си, че е ангажиран с тия международни проблеми. Разбира се, може да се разсъждава и в посока на удобната за турското държавно ръководство версия, че той е привърженик на Фетхулла Гюлен и действа от името на т.нар. гюленисти.

– Чухме вашия бивш колега, шефа на асоциацията на разузнавачите от запаса Горан Симеонов да казва, че след като „Ислямска държава“ губи битката в Ирак, тя изнася войната в Европа и затова във всички европейски страни, включително и в нашата, може да има терор по празниците.

– Аз също смятам, че загубите на „Ислямска държава“ на бойните полета в Сирия и Ирак рефлектират в терористични действия извън района на Близкия изток и това се случва по призива на нейните ръководители. Знаем, че „Ислямска държава“ пое отговорността за кръвопролития и в Пакистан, и в Афганистан, и в Индонезия, и на много други места, и не бива да подценяваме възможностите на нейните съмишленици и членове да се установят и да действат във всяка точка от света, още повече при това човешко преселение, което се случва сега . Вижте какво се случи в Африка – цели организации като „Боко Харам“ приеха ръководството на „Ислямска държава“ с нейната религиозна доктрина и със стратегията на тероризма. В Русия, в Санкт Петербург и в Москва, преди десетина дни бяха разкрити две нейни терористични клетки – 15 човека, готови да убиват, щом получат нареждане. Видяхме и какво се случи на Коледния базар в Германия, където начинът на живот на населението е най-харесваният.

– Моя съседка ми каза днес: „За пръв път няма да отида да посрещна Нова година на площад „Батенберг“, боя се да не хвърлят бомба, като народът се събере…“

– Това е още едно доказателство, че терористите от „Ислямска държава“ постигат целта си – да принудят хората в страните, които те са обявили за свои врагове, да живеят в страх.

– „Тероризмът е наднационална опасност, която изисква да преодолеем разногласията“, заяви избраният за президент Румен Радев. На някои им прозвуча банално. А на вас?

– Може да звучи банално, но това е нещо, което ние, аз и моите колеги анализатори и експерти, говорим години наред. Трябва в съгласие да укрепим специалните служби, да преодолеем дефицитите им – в кадрите, в професионализма, в технологичното им въоръжаване, международното сътрудничество, взаимодействието в мащабите на НАТО. Нужни са и общи усилия за интеграция на бежанците в страните, където се намират, включително и в нашата.

Нашият гост 

Кирчо Киров е роден на 23 септември 1950 г. в Силистра. Завършил е психология в Софийския университет и Висшата школа на КГБ в Москва. Работил е в РПУ Бяла Слатина и РДВР Враца. Постъпва в разузнаването през 1996 г. и се издига до негов ръководител (2007-2011 г.). Сега работи като експерт по националната сигурност.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. каквото посееш, това ще пожънеш…
    николай младенов кани, съгласно евроатлантическите ценности „борци за свобода и демокрация“ на обучение у нас… сега вече обучени, може да искат да си приложат знанията…

  2. А бе този защо не е в затвора ами се разкарва всяка сутрин по телевизиите.Вместо да си седи в къщи и да го е срам от хората той дава акъл на другите.Ега ти държавата.

  3. Generale razuznavac oganceto gori i nikoj nemoze da go gasi zasto zastoto amerika nato i zapada sazdadoha islimskata darzava no centara za atenatai e v Europe islamskata darzava e naj zarazitelni visu koto vece zarazi sveta takiva razuznavaci kato vas idrugi sa kuceto laj karucata varvi 21 e veka na expanziata na islamizama koto ste pogalni Europe i Amerika oganceto gori blagodarenie na takiva kato vas gospodine

  4. Този не беше ли откраднал доста пари?Само м БГ подобни боклуци дават ъкъл по ТВ и вестници.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.