Бизнесът иска ваучери за здраве

Единият минерален извор в курортното с. Вонеща вода, на 30 км от Велико Търново, се използва активно за балнеолечение. 2.Кметът на Полски Тръмбеш Георги Чакъров информира, че са в ход балнеоложки проучвания и процедура по одобряване на санитарните зони. 3. Очаква се до месец минералната вода да захрани рехабилитационното отделение на болницата в Свищов.

Само за година в Румъния с тази мярка са увеличили вътрешните туристи с 15%

Талоните да се дават към заплатата на работещите подобно на тези за храна

Бонусите ще могат да се ползват само в сертифицирани заведения

Да се въведат ваучери за здраве, настояват от туристическия бизнес. Идеята е талоните да се дават от работодателите като бонус към заплатата на служителите, подобно на ваучерите за храна. При 60 лева на месец за година ще се събират 720 лева за почивка с фокус върху здравето и възстановяването, обясни председателят на Българския съюз по балнеология и спа Сийка Кацарова в Гоце Делчев. Там и в Огняново се провежда петия годишен конгрес на организацията.

Работодателите ще ползват данъчни облекчения, а служителите ще могат да се погрижат за своето здраве. Тази идея от 10 години се прилага успешно в Унгария, като за периода ръста на вътрешните туристи е 200 процента, именно благодарение на мерките, взети от държавата, обясни Кацарова. През последната година ваучери за здраве са въведени и в Румъния, като вече са факт и първите резултати. Съседите вече отчитат 15 на сто увеличение на местните туристи. По този начин държавата стимулира хората не само да подпомагат местната икономика, но и да се инвестират повече в здравето си. В чужбина е практика ваучерите за здраве да могат да се харчат единствени в сертифицирани заведения. Това не са единствено структурите, които работят с програмите на НОИ, но и всички спа хотели, балнео и уелнес центрове, които са сертифицирани от Министерство на туризма. Ако това се случи у нас се очаква ръст на вътрешния туризъм с поне 15 на сто, обясни Кацарова. Тя припомни, че и за държавата ще излиза значително по-евтино да предлага на своите граждани седмица превенция, а не същия период за лечение впоследствие. От бизнеса настояват и българските граждани да могат да ползват по програмите на НОИ здравните си застраховки и в частни сертифицирани бази. Сред въпросите, които ще бъдат поставени през двата дни на събитието са още проблемите пред местните власти да използват ефективно минарелните си източници, както и възможността страната ни да успее да привлече пациенти, чието лечение и престой у нас да се заплащат от чуждите здравни каси.

Туристите наистина търсят автентичното, както и всичко, свързано с тяхното здраве, подчерта зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева. Тя бе категорична, че минералните води са една от предпоставките за превръщане на страната ни в четирисезонна дестинация. Тя припомни, че ведомството разработва 7 спа дестинации, които представя съвместно на кръгли маси с медийното партньорство на в. „Труд“. След края на проекта дестинациите ще бъдат дигитализирани, реклами онлайн, както и по различни туристически форуми.

В разговорите взеха участие още зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков, кметовете на Гоце Делчев Владимир Москов и на Гърмен Минка Капитанова, председателят на Европейската спа асоциация Тиери Дюбоа.

Коментари

Задължително поле