СЗО: Китайският коронавирус все още не представлява глобална опасност

Индийски гуру идва в България Помага на Део да спре с наркотиците и дава енергия на Деси Добрева

Мария Захарова: Призоваваме България да работи с руските власти по случая Гебрев

Рекламна гавра с болките на хората Фалшиви герои са лицата от онлайн кампанията на „ Flexa Plus Optima”

САЩ спират временните визи за бременни жени

Намаляват таксата за хазартните игри (обзор) Налогът ще бъде 25% от разликата между залозите и раздадените печалби

Словашкият министър на екологията подаде оставка след пиянски скандал

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 24 януари 2020

Банките вдигат такси заради ниските лихви

Мерки за засилване контрола върху вноса на отпадъци обсъди министър Димитров с рециклиращия бизнес

Европейската комисия по конституционни въпроси одобри сделката за Брекзит

Младите плащат с 25% повече за обзаведено жилище Купувачите до 35 години предпочитат нови сгради

Пекин отмени Нова година

Емил Димитров: Спира се принудително изгарянето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“

Един убит и 10 ранени при сблъсък на 4 трамвая (обзор) Кръв на релсите в столичния квартал „Дружба”

Бизнесът иска ваучери за здраве Само за година в Румъния с тази мярка са увеличили вътрешните туристи с 15%

Единият минерален извор в курортното с. Вонеща вода, на 30 км от Велико Търново, се използва активно за балнеолечение. 2.Кметът на Полски Тръмбеш Георги Чакъров информира, че са в ход балнеоложки проучвания и процедура по одобряване на санитарните зони. 3. Очаква се до месец минералната вода да захрани рехабилитационното отделение на болницата в Свищов.

Талоните да се дават към заплатата на работещите подобно на тези за храна

Бонусите ще могат да се ползват само в сертифицирани заведения

Да се въведат ваучери за здраве, настояват от туристическия бизнес. Идеята е талоните да се дават от работодателите като бонус към заплатата на служителите, подобно на ваучерите за храна. При 60 лева на месец за година ще се събират 720 лева за почивка с фокус върху здравето и възстановяването, обясни председателят на Българския съюз по балнеология и спа Сийка Кацарова в Гоце Делчев. Там и в Огняново се провежда петия годишен конгрес на организацията.

Работодателите ще ползват данъчни облекчения, а служителите ще могат да се погрижат за своето здраве. Тази идея от 10 години се прилага успешно в Унгария, като за периода ръста на вътрешните туристи е 200 процента, именно благодарение на мерките, взети от държавата, обясни Кацарова. През последната година ваучери за здраве са въведени и в Румъния, като вече са факт и първите резултати. Съседите вече отчитат 15 на сто увеличение на местните туристи. По този начин държавата стимулира хората не само да подпомагат местната икономика, но и да се инвестират повече в здравето си. В чужбина е практика ваучерите за здраве да могат да се харчат единствени в сертифицирани заведения. Това не са единствено структурите, които работят с програмите на НОИ, но и всички спа хотели, балнео и уелнес центрове, които са сертифицирани от Министерство на туризма. Ако това се случи у нас се очаква ръст на вътрешния туризъм с поне 15 на сто, обясни Кацарова. Тя припомни, че и за държавата ще излиза значително по-евтино да предлага на своите граждани седмица превенция, а не същия период за лечение впоследствие. От бизнеса настояват и българските граждани да могат да ползват по програмите на НОИ здравните си застраховки и в частни сертифицирани бази. Сред въпросите, които ще бъдат поставени през двата дни на събитието са още проблемите пред местните власти да използват ефективно минарелните си източници, както и възможността страната ни да успее да привлече пациенти, чието лечение и престой у нас да се заплащат от чуждите здравни каси.

Туристите наистина търсят автентичното, както и всичко, свързано с тяхното здраве, подчерта зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева. Тя бе категорична, че минералните води са една от предпоставките за превръщане на страната ни в четирисезонна дестинация. Тя припомни, че ведомството разработва 7 спа дестинации, които представя съвместно на кръгли маси с медийното партньорство на в. „Труд“. След края на проекта дестинациите ще бъдат дигитализирани, реклами онлайн, както и по различни туристически форуми.

В разговорите взеха участие още зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков, кметовете на Гоце Делчев Владимир Москов и на Гърмен Минка Капитанова, председателят на Европейската спа асоциация Тиери Дюбоа.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.