Бингамитът - извор на младостта

Бингамит е открит през 1936 г. в хвостохранилищата на мина в Минесота. Освен силифицирани амфиболи, съдържа и рудни минерали, главно хематит (Fe2O3). Нарича се още „американски питерсит”.

Born in America

Мините в Куюна затварят през 1989 г., поради изчерпване на ресурса. През 1993 г. се превръщат в тематичен парк

На пръв поглед може да изглежда невзрачен, но меката му енергия възражда клетките, подмладява и възстановява правилното протичане на енергиите в тялото. Това е един от най-добрите помощници при кризисни ситуации. Той ще осигури на притежателя си най-добрата физическа, емоционална, умствена и духовна подкрепа. Ще му даде увереност за действие и проницателност, за да знае как да постъпи.

[modula id="3349992"]

Бингамит е името на минерал с нежна и топла красота, който може би не ви е попадал пред очите, тъй като вече е колекционерска рядкост. Камъкът е кръстен на откривателя си - Уилям Бингам. За съществуването на бингамита като отделен вид светът не знае нищо до 1936 г., когато минераловедът Бингам попада на няколко проби, открити в близост до една желязна жила. Бингамитът е вид халцедон, сроден с ахата, който се намира единствено в мините за желязна руда Куюна в окръг Кроу Уинг, Минесота. Мините не се разработват вече от доста години. Затварят ги през 1989 г., поради изчерпване на ресурсите. През 1993 г. се превръщат в тематичен парк, където човек може да се разходи, да покара колело и да разгледа как са живели миньорските семейства в миналото.

След Втората световна война, когато светът се отърсва от кошмара на военните години, в САЩ, а и в Европа, избухва същинска колекционерска мания за красивия кристал в топли есенни цветове. В днешно време няма добив на бингамит, тъй като количествата са почти напълно изчерпани. Полускъпоценният минерал, който доскоро не е бил рядкост, вече трудно може да се намери. Интересът към него расте, а цената му се покачва.

Бингамитът, наричан още копринен камък, е с основна химическа формула SiO2 с включeния от гьотит и/или хематит. Обагрен e най-често в червено, златисто или черно. Най-ценни са червените минерали. Ценителите сравняват най-качествения копринен бингамит с питерсита. Дори понякога може да чуете да го наричат "американски питерсит". Питерситът е уникално красива скала, съставена от фрагменти, вградени в матрица, и се състои предимно соколово око и тигрово око. Той, както и бингамита, също е открит едва през ХХ век.

Бингамитът е ценен не само заради красивите си цветове и копринен блясък, но и защото излъчва възхитителна нежна и мечтателна енергия. Възстановява и поддържа здравословния баланс между тяло, ум и дух и вселява спокойствие в душата на собственика си. Използва се и за зареждане и насочване на енергиите на други минерали.

Лекува всичко

Може да възстанови потока на енергиите в тялото. Казват, че помага при всички болести, тъй като въздейства цялостно на организма, обновява клетките и хармонизира вътрешните процеси.

Може да бъде много полезен при:

- лечението на изгаряния и открити рани;

- да облекчи спазмите и да лекува анемия;

- действа добре при простудни и вирусни заболявания и облекчава проблеми с ушите, носа и гърлото;

- помага при алергии;

- може да предпази от възпаление, треска, инфекции.

Бингамитът може също да намали ефектите или симптомите на стареене и деменция. Успокоява съзнанието и прогонва обсесивните мисли и ирационалните страхове, стабилизира емоциите. В този смисъл е добър помощник при хипохондрия. Ако имате близък, който страда от мания, че е болен, може тайно да пришиете късче бингамит в подплатата на чантата или връхната му дреха. Минералът ще помогне за успокояване на натрапчивите страхове от болести, но трябва да му се даде време - поне три месеца.

Камък на ораторите

Този камък помога човек да се свърже с вътрешното си дете. Използва се и за активиране и подобряване на ясновидството и комуникацията с други светове. Помага за навлизане в дълбока медитация. Променя притежателя си към добро – той става по-умозрителен, почтен и честен.

В същото време бингамитът прави ума по-гъвкав, а изказа - по-точен и ясен. Бингамитът е камъкът на ораторите. Той въздейства на Гърлената чакра. Във връзка с това може да помогне при възстановяването след здравословни проблеми, свързани с гласните струни, сливиците и шията. Също така подобрява паметта и комуникативните умения, в това число и способността да изслушваш събеседника. Бингамитът може да предпази от кошмари.

Никакъв ултразвук

Не го поставяйте в обща кутия

Тъй като е с твърдост от 6,5-7 по 10-степенната скала на Моос, може да се каже, че бингамитът е относително твърд материал.

Като всеки вид кварц, той също е доста издръжлив. Въпреки това не е препоръчително да се държи в обща кутия с останалите бижута, за да не се повреди.

Той е порест материал и не бива да се чисти с ултразвук или с агресивни химикали.

Достатъчно е при нужда да се измие с мек сапун и вода и да се изтрие с парче памучен плат.

Ако го накапете с белина или друг препарат, заради порестата си структура, той може да се обезцвети или да промени цвета си. Сваляйте бижуто с бингамит, преди да спортувате.

Привлича парите

Защитава от психоатаки

Залежи на копринен камък има само в Минесота

Този камък се свързва с изобилието и просперитета. Идеален талисман за предприемачи и хора, готови да поемат финансови рискове. Бингамитът има силна връзка със Земята и нейната енергия. Той е защитник на живота и привлича към дома най-необходимите материални придобивки и финансови средства. С негова помощ няма да станете мултимилионер за една нощ, но пари в домакинството ви никога няма да липсват.

Бингамитът не е точно любовен камък. Той не може да накара човек, когото харесвате, да се влюби във вас. Но пък може да ви научи да разбирате по-добре партньора, както и той - вас. Ще можете по-ясно да разберете проблемите във връзката си, което ще ви помогне и да ги разрешите. Той ще ви насърчи да бъдете по-състрадателни в решенията си и практични в действията си.

Топлият червеникав камък може да се използва за защита от психични атаки, отрицателни енергии и черна магия. Той поглъща вредните вибрации, сякаш се храни с тях. Същевременно излъчва към притежателя си оптимизъм и спокойствие. Трябва да се почиства веднъж месечно и да се зарежда, като се държи 2-3 минути под топла течаща вода. Ако бъде зареден по този начин, заедно с аметист, зарядът на двата минерала ще се усили многократно.

От Овена прави агънце

Най-добрият приятел на Стрелеца

Бингамитът е относително отскоро познат на човечеството камък, за който няма много уточнени параметри на влияние върху зодиакалните знаци. Засега част от астролозите смятат, че е подходящ за всички зодии. Но са единодушни, че е зодиакален минерал на Стрелеца. Под негово въздействие родените под този знак стават по-великодушни, по-спокойни и по-мъдри. По подобен начин въздейства и на останалите два Огнени знака. Лъвът започва да гледа по-трезво на себе си и се отърсва до известна степен от маниакалното си самочувствие. При Овена камъкът тушира изблиците на гняв и резките, неразумни действия. Прави го по-разсъдлив.

 

ИНТЕРГЕОРЕСУРС - ТЪРГОВИЯ СЪС СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ И МИНЕРАЛИ

София, ул. Козяк 17, бл.4 партер; www.intergeoresource.com; е-мейл: intergeoresource @gmail.com

тел: 02 980 58 70; мобилен: 0887 196 193; фaкс: 02 980 54 83

  • Скъпоценни, полускъпоценни и декоративни камъни и изделия от тях
  • Експертни оценки и идентификация на скъпоценни камъни
  • Консултантска дейност в областта на геология, геофизика и минно дело

Коментари

Задължително поле