Бирената диета - радост за небцето

Тя наистина е ефективна, но има строги правила

Различни са вариантите на подобен режим на хранене (и пиене). Ще ви предложим работна схема, при спазването на която могат да се свалят 5 кг за седмица, а тези, които имат голям излишък в теглото (около 30-50 кг), за месец спокойно може да стопят 10-15 килца.

Първата заповед

На първо място е необходимо да се знае, че всяка диета е стрес за организма. Ще бъде трудно, но самочувствието от външния вид и усещането за здраве искат жертви, да не забравим прекрасния миг, когато панталоните вече „висят” и е време за модерни тесни джинси.

Първата „заповед” е бирата да не се пие студена, тъй като тогава организмът изразходва повече енергия. Тъй като при диетата той и без това ще е в стрес, защо да му създавате допълнително натоварване? И никакъв друг алкохол!

Седмична схема

Всекидневната доза е не повече от литър бира, разпределена за обяд и вечеря. Закуската е варено яйце, освен това преди сън си сварете още едно и хапнете само белтъка. Никаква захар и сол! Ако храната ви е суха и има вкус на гума, прокарайте я с бира.

Първи ден – 50 г каша от елда.

Втори ден: 50-100 г сварени пилешки гърди.

Трети ден: 50-100 г печена или варена риба.

Четвърти ден: 50 г варено говеждо месо.

Пети ден: плодове и зеленчуци.

Шести ден: по 50 г на обяд и вечеря извара с обилно количество босилек.

Седми ден: 50-100 г варени морски дарове.

След като мине тази адска седмица, се връщаме постепенно към режима на хранене – отначало добавяме зърнените храни, след това соленичките.

Комуто подобна диета не е достатъчна, може да я съчетае с фитнес.

А каква е бирата, ще попитат мнозина. Нефилтрирана пшенична, тъй като елегантно премахва безвкусността на храната. Настроението е чудесно, не боли глава, а най-важното е, че не мислим изобщо за ядене.

И така – бирата е наш добър приятел, но бързо може да се превърне във враг, ако й обръщаме прекалено внимание.

Кехлибарената течност не е виновна за прословутото коремче

Задължително мъжете с големи (да не кажем, прекалено големи) кореми на снимките са с халба бира в ръка. Редно е да развенчаем за пореден път мита, че кехлибарената течност е отговорна за затлъстяването. Достатъчно е да направим справка с немците, белгийците, австрийците или чехите, които имат развита култура за пиене на бира.

Бирените дрожди са биологична добавка към храната, ускоряваща метаболизма. С други думи, заради тяхната усърдна работа често летим към тоалетната.

Освен че е отличен диуретик, бирата съдържа по-малко калории от млякото.

Другият мит е направо смешен – за наличието на женски хормони в бирата. Наистина хмелът съдържа фитоестрогени, но това са растителни хормони, които по ДНК коренно се различават от естрогена – женския хормон.

Наличието на тези фитоестрогени в хмела е минимално, да не говорим пък за бирата. И за да се съдържа минимална доза за хормонален срив в човешкия организъм, необходимо е светкавично да се изпие 20-тонна цистерна биричка. Как мислите, какво ще се случи с човек, решил да погълне такова количество? Той ще се пръсне – в прекия смисъл на думата.

В пивоварството растителните хормони се разрушават в процеса на кипене, затова са термонестабилни съединения. За да приключим с глупостта за женските хормони, ще припомним други продукти, съдържащи фитоестрогени не по-малко от хмела – защо не се говори, че на мъжете "растат цици" от леща, слънчогледови семки, нарове, фурми и т.н.?

От какво се появява биреното коремче? Нека направим уточнението – правилната дума е „висцерални мазнини”, които се натрупват около вътрешните органи, а не под кожата. Към натрупването им са склонни предимно мъжете, докато жените ги „настигат” през климактериума. Причината най-общо е неправилното хранене и неподвижният начин на живот.

И така, не бирата е вредна, а мезето – чипс, ядки и подобна калорична храна, която влияе зле на обмяната на веществата и задържа вода в организма.

Кои напитки са „най-безопасни”?

Че алкохолът влияе зле на черния дроб, знаят и децата. Но еднакво ли е въздействието му при различните питиета? Навярно мнозина ще кажат, че колкото е по-слаб алкохолът, толкова той е по-безвреден. Това обаче не е така. Значение има не само градусът на напитката, но и наличието на добавки, ароматизатори и оцветители.

На първо място трябва да се откажем от напитки с голямо съдържание на захар. С други думи, шампанското и коктейлите са най-опасни за черния дроб, да не говорим за смесването на алкохол и енергийни напитки.

Критериите, според които трябва да се избере алкохолът, нанасящ на организма минимални щети, са: качеството, количеството на съдържащия се спирт, натуралните добавки, скоростта на въздействие и изпитото количество.

* Ликьори – независимо от високото съдържание на захар те са най-безвредни за черния дроб. Обяснението е в това, че в състава им няма въглероден диоксид. Препоръчителни са само в малки дози и за хора, които нямат високо съдържание на захар в кръвта.

* Конякът не съдържа странични добавки, следователно черният дроб лесно го усвоява. Качествената напитка дори е полезна в малки дози – лекарите препоръчват не повече от 50 г в денонощието за нормализиране на артериалното налягане и срещу простуда.

* Водка – според мнението на мнозина тя е най-безопасна за организма, тъй като няма захар и добавки. Но високото съдържание на етанол зле се отразява на черния дроб, ако се приема неразумно. Нормата е като при коняка – 50 г, и то не по-често от 4 пъти седмично.

* Вино – само при условие, че напитката е натурална и качествена. Ако ферментацията на гроздето е била по естествен път, то виното може дори да се нарече лекарство, но отново при определени дози. Това означава, че може да се пийва не повече от 3 пъти в седмицата, максимум по 150 мл дневно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме