Благоевградчани протестираха срещу мръсния въздух, питаха: Къде са „зелените“

Благоевградчани с маски на лицата и плакати с текст: “Искаме чист въздух“ и „Къде са "зелените“ протестираха срещу мръсния въздух в града.

Благоевград е в челните три места на най-замърсените градове от фини прахови частици през зимата. А конкретно хората се вдигнаха на бунт и срещу комин на биотец “Рубин“ в Благоевград, който бълва непрекъснато мръсен дим и сажди. Години наред се писаха писма до всякакви институции, но проверките им показваха,че всичко е наред и няма нарушения. Жителите, които живеят в този район, обаче са на мнение, че резултатите не отговарят на истината и се вдигнаха на протест.

Разбунтувалите се първо направиха шествие по улиците, а после скандираха под прозорците на новия градоначалник на Благоевград Румен Томов. Той слезе при протестиращите и разговаря с тях. Те го питаха какви мерки ще вземе. А той отговори, че ще постави една замерваща станция до предприятието, която ще стои там месеци наред и ще замерва въздуха. Според него само така собственикът ще се дисциплинира. И поздрави гражданите, че протестират и воюват за правата си.

А те попитаха още къде са „зелените“ организации. „Където има милиони левове, за да броят костенурки или таралежи, те са там, а където трябва да защитават правата на гражданите, ги няма, защото няма парички, каза организатора на протеста Сергей Лазаров.

Протестиращите обещаха на кмета, че ако не се вземат мерки и няма резултат от техните искания да се направи цялостна проверка на биотец Рубин, то отново ще излязат на улицата.

Коментари

Задължително поле