Блинкен: Израел и "Хамас" са близо до спиране на огъня

Антъни Блинкен

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обяви, че преговорите за незабавно прекратяване на огъня в Ивицата Газа и освобождаването на заложниците, държани от "Хамас", са близо до възможна сделка. 

Той направи това в интервю за саудитския телевизионен канал Al-Hadath, става ясно от съобщение на Държавния департамент на САЩ, предаде "Фокус".

"Пропуските в позициите на преговарящите намаляват и вярвам, че е много възможно да се постигне споразумение. Работихме здраво с Катар, Египет и Израел, за да направим сериозно предложение. Направихме го, но "Хамас" не го приема. Те се върнаха с други молби, други искания. В момента преговарящите работят върху това", коментира държавният секретар на САЩ.

В същото време Блинкен подчерта, че прекратяването на огъня и връщането на заложниците е възможно и много необходимо.

Държавният секретар на САЩ обяви, че САЩ са представили пред членовете на Съвета за сигурност на ООН проект за резолюция, в която се призовава за "незабавно прекратяване на огъня, обвързано с освобождаването на заложниците",

"Разбира се, ние подкрепяме Израел и неговото право да се брани /.../, но същевременно е абсолютно наложително да се съсредоточим и да превърнем в приоритет мирните граждани, преживяващи такива ужасни страдания, като ги защитим и им осигурим хуманитарна помощ", заяви Блинкън.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток