БЛС ще решава днес дали да бъде даден мандат за подписване на Националния рамков договор със НЗОК

Със 150 милиона лева от бюджета на Здравната каса е постигнато увеличение на цените на над 130 клинични пътеки, по част от които работят общинските болници, информира БНР. Това е заложено в бъдещия Рамков договор с касата. На събора на Българския лекарски съюз днес се очаква да бъде даден мандат за подписване на Националния рамков договор за 2018 година. Подписването със Здравната каса трябва да стане до 28 февруари, а Договорът да влизе в сила от 1 април.

При преговорите между Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз се постигна договореност за по-високи параметри при дейностите, където имаше недостиг и за които от съсловните организации настояваха.

След скандалите около НЗОК и дължимите суми на касата към чуждите фондове за лечение на българи в чужбина, вчера от БЛС заявиха, че ако параметрите в бюджета на касата останат същите рамковия договор трябва да има:

"В призива на министър Горанов не можем да се вслушаме по простата причина, че не е във връзка със Закона за здравното осигуряване. Не сме съгласни с едно такова вмешателство. Създава напрежение, създава несигурност, създава безпокойство по простата причина, че това е упоменато и в писмо на министъра на финансите към Надзора, че при една така ситуация ще бъдат, едва ли не, променяни параметрите. Взехме решение като Управителен съвет, ако параметрите, постигнати в преговорния процес, не са променени, становището на УС на БЛС е за подписване", заяви при финалните разговори председателят на лекарския съюз д-р Венцислав Грозев.

Коментари

Задължително поле