БНБ пуска златна монета с Богородица

По една златна монета ще пуска БНБ през тази и всяка от следващите три години.

Цар Михаил III Шишман ще бъде върху сребро с частично позлатяване

Отсичат медна паричка с лика на Георги Парцалев

Отбелязват 175 г. от рождението на Иван Вазов

Златни монети с лика на Богородица и образа на Св. Патриарх Евтимий Търновски ще пусне БНБ. Това предвижда програма за отсичане на възпоменателни монети за периода до 2025 г., която е приета от Управителния съвет на Централната банка.

През 2023 г. ще бъдат отсечени шест възпоменателни монети, при положение че през последните години БНБ пускаше само по пет такива монети. Причината е, че през следващата година има няколко годишнини, които от Централната банка са преценили, че е добре да бъдат отбелязани с пускането на специални монети.

През всеки един от първите три месеца на 2023 г. ще бъде пускана по една сребърна монета с тегло по 23,33 грама. През януари ще бъде отсечена монета по повод 175 години от рождението на Христо Ботев, през февруари по случай 200 години от рождението на Найден Геров, а през март с паричка на спортна тематика ще бъдат отбелязани 100 години от основаването на Български олимпийски комитет.

През август 2023 г. ще бъде пусната медна паричка по случай 125 години от рождението на Димитър Талев. За септември следващата година е планирано отсичането на златна монета от 100 лв. с тегло 8,64 грама по повод 100 години Богословски факултет. А през ноември ще бъде пусната сребърна монета с частично позлатяване и лика на Цар Михаил III Шишман.

През 2024 г. и 2025 г. е планирано да бъдат пуснати по пет възпоменателни монети. За 2024 г. е предвидено отсичането на три сребърни монети. Две от тях ще бъдат по повод 200 години от издаването на "Рибния буквар" и 100 години Лека атлетика в България, а третата ще бъде от серията „Български традиции и обичаи“ и ще се нарича „Българската гайда“.

През 2024 г. ще бъде пусната златна монета с лика на Богородица, както и медна паричка по случай 125 години от рождението на Панчо Владигеров.

За 2025 г. е планирано първо да бъде пусната златна монета с лика на Св. Патриарх Евтимий Търновски. След това ще бъде отсечена медна паричка по повод 100 години от рождението на Георги Парцалев. После ще бъдат пуснати три сребърни монети, с които ще бъдат почетени бележити българи и важна годишнина - 175 години от рождението на Захари Стоянов, 175 години от рождението на Иван Вазов и 125 години Спешна медицинска помощ в България.

До края на настоящата 2022 г. БНБ ще пусне два златни лева с лика на Паисий Хилендарски, сребърна монета „Голям гмурец“ и сребърна монета с частично позлатяване с Цар Калоян.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси