БНБ ще внася повече пари в бюджета след влизането в еврозоната

Българската народна банка (БНБ) ще внася значително повече средства в държавния бюджет след влизането в еврозоната, прогнозира управителят на банката Димитър Радев при обсъждането на новия Закон за БНБ на първо четене в ресорната бюджетна комисия, предаде БНР. Ресурсът, преведен в хазната за 2024 година, е 660 милиона лева.

БНБ вече има участие в капитала на Европейската централна банка (ЕЦБ), обясни Радев.

"Това, което предстои да стане при присъединяването, е да преведем останалата част от записания капитал, което ще бъде около 100 милиона евро. Това е нашето участие в капитала на ЕЦБ, което гарантира получаването на дивидент", каза управителят на БНБ и подчерта, че при въвеждането на еврото у нас ще трябва да се внесат средства и в резерва на ЕЦБ. 

Радев подчерта, че това не е разход за България, а средства, в чието управление взема участие. Освен това с участието си в евросистемата БНБ ще получава дивидент, част от който след това превежда в държавната хазна. Според гуверньора средствата ще са много повече в дългосрочен план, отколкото сега, въпреки че и в момента банката превежда значителен ресурс за фиска:

"В бюджета за 2024 година - 660 милиона. Това щеше да бъде новина №1 във всяка една друга страна". 

Новият Закон за БНБ, който беше одобрен на първо четене от бюджетната комисия, ще влезе в сила с присъединяването на България към еврозоната. В него не е посочена конкретна дата. Страната ни цели членство от 1 януари догодина. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси