Богатите, които пестят от бакшиш

В семейство Бекъм са на двата полюса - докато Дейвид е щедър към сервитьорите, Виктория не дава и пени отгоре.

Кои са най-стиснатите и най-щедрите звезди

Собственикът на “Уолмарт” Сам Уолтън не оставял и цент отгоре на бръснаря си

Хора с висок социален статут най-често дават бакшиши за по-редки услуги, като поправка на автомобила или за ветеринарни лекари. Според Майкъл Лин, преподавател по администрация в университета Корнел в САЩ, който изследвал темата, на индивидуално ниво имаме различни мотиви да даваме бакшиши.

Оказва се обаче, че хора, които разполагат с огромно богатство, често пестят именно от бакшиши. Аристотел Онансис е известен не само с това, че оставял нищожни бакшиши, но и че избягвал да оставя бакшиши, когато е възможно. Според биографа Стивън Бирмингам веднъж Онасис направил изненадващо посещение в кухнята на своята яхта. Той свалил капаците на кошчетата за боклук и започнал да рови вътре. След като извадил от едно от тях цяла шепа неизядени спагети, той се разкрещял защо тази храна се изхвърля.

Като друг скъперник историята сочи собственикът на гигантската корпорация за търговия на дребно “Уолмарт” Сам Уолтън. Той се подстригвал за 5 долара, но не оставял бакшиш на бръснаря си, въпреки че през 1985 г. е провъзгласен за най-богатия човек в Америка, като състоянието на фамилията надхвърля 191 милиарда долара.

Съпругата на Дейвид Бекъм - Виктория също не дава бакшиш. Персоналът на известно заведение в град Лоутън, югоизточна Англия, разказа, че дизайнерката винаги си плаща сметката, но не оставя и пени отгоре за благодарност.

За разлика от съпругата си Дейвид Бекъм оставя бакшиши, които дори са по-големи от сметката му.

Футболната звезда Кристиано Роналдо също стана известен с рекорден бакшиш, който остави в луксозен хотел в Южна Гърция. Португалският нападател бил толкова доволен от персонала, който не позволил на папараците да се доближат до хотела, че изразил благодарността си с 20 000 евро бакшиш.

И актьорът Джони Деп е известен с щедростта си към сервитьорите. След вечеря в Чикаго той и приятелите му оставили 4000 долара бакшиш. Това не е първият случай, в който Деп демонстрира подобна щедрост. Година по-рано 46-годишната звезда остави 1500 долара към сметка от 2600 долара в заведение в Уисконсин.

Едни дават, за да насърчат по-добро обслужване при следващото посещение, други - като награда за получаващия бакшиша или за да си осигурим социално одобрение, обяснява експертът Майкъл Лин. Много хора го правят също в знак на уважение към социалните норми и за избягване на неодобрение, въпреки че изследванията на Лин показват, че в САЩ те са малцинство.

Хората, които го правят като награда за определена услуга, са по-склонни да дават бакшиш на служители от всякакви сфери и особено в области, в които се получават по-малко бакшиши.

Тези, които го правят по задължение, дават бакшиши на представители на професии, за които е обичайно да ги получават, като служители, паркиращи колата.

Някои ресторанти могат да намекнат в сметката клиентите да платят с 20% отгоре. Препоръката за висока сума може да се окаже контрапродуктивна, но също така може да донесе по-висока награда.

“Колкото по-високо е препоръчваното количество, толкова по-малко хора ще оставят бакшиш. Повече хора ще кажат: О, забрави. Но хората, които все пак го правят, ще оставят повече”, обяснява Лин.

 

Предложение

Румънците искат данък „ресто”

Румъния е на крачка да обложи плащането на бакшиш в ресторанти и хотели. Идеята на съседите ни не е нова. Такава вече беше предлагана през 2015 година, когато правителството прие спешно постановление, принуждаващо предприятията да регистрират бакшишите с отделен фискален отчет и да плащат 16% данък върху дохода си от тях.

Мярката обаче оцеля само няколко седмици, след като правителството я отмени, защото румънската фискална данъчна агенция не успя да осигури контрол върху приходите.

Сега идеята се подкрепя от туристическата индустрия, тъй като според тях така ще се увеличат доходите на служителите и ще се подобри стабилността на работната сила.

Министерството на финансите изчислява, че облагането на бакшишите би могло да увеличи фискалните приходи в момент на голям фискален дефицит. Парите в хазната не достигат, тъй като правителството увеличи на няколко пъти пенсиите и заплатите в бюджетния сектор и разходите нараснаха значително.

“В този момент бакшишът, платен с кредитна карта на служител, се счита за доход от заплата. Това означава, че се облага с почти 60%. Това, което днес индустрията иска, е регулирането на бакшишите, което означава, че за бакшиш от 100 румънски леи ще се облага с 10% данък. Това означава, че 10 процента ще отидат за държавата, а 90 процента ще останат за служителя”, казва Даниел Миски, генерален мениджър на верига ресторанти.

Коментари

Задължително поле