По улиците на квартал „Люлин“ е пълно с пешеходци (СНИМКИ)

Погребват жертвите на коронавируса, майка и дъщеря, без близки, само със свещеник

Премиерът Борисов: От 19 ч. утре пада карантината в Банско (ВИДЕО)

Над 8000 пенсионери получиха безплатни маски във Варна

Първият оздравял от COVID 19 е лекар, изписаха го

Туроператорите във Великобритания: Парите за провалените пътувания да се връщат след 4 месеца

Министър Димитров: Боклук от София пътува за Враца, Сливен и Бобов дол

Гасиха 11 пожара само през почивните дни в Сливен и областта

Супермоделът Адриана Лима: Сърцето ми е с Ню Йорк Красавицата гледа „Роки” по време на изолацията

ТЕЦ „Бобов дол“ гори на денонощие по 20 т. отпадъци

ВАП сезира КЗК за разликата в цената на петрола на международните пазари и на бензина у нас

Производители на вафли дариха 100 000 лева на болницата в Горна Оряховица

Как изглеждаше футболът преди 20 години

Катастрофа затруднява движението при км 10 на АМ „Хемус“ към София

15 са досъдебните производства за нарушаване на карантина в Сливен

Боил Банов: Министерство на културата е проверявало музея на Божков, нямаме правомощия за частни колекции

Министерство на културата е проверявало музея на Божков през 2015 г., но нямаме правомощия да проверяваме частни колекции. Това каза министърът на културата Боил Банов по БТВ.

„Искам да направя едно много важно уточнение – музеят съставлява 212 предмета, регистрирани по надлежния ред. Това е музеят. Останалите 2700 предмета, заявени за регистрация, са на частното лице Божков, на лицето Божков, не на музея. Ние нямаме правомощия да проверяваме частни лица. Т.е. това, което Министерството може да провери и е проверявало, са тези 212 предмета, регистрирани по надлежния ред още 2009 г. Фактически колекцията след това не е увеличавана. Това са и предметите, които са показвани по различни изложби, включително извън страната. Всичко останало – тези 2700 предмети – са просто заявени за регистриране, но пак подчертавам, от частното лице, където ние нямаме хипотеза, в която да проверяваме“, допълни още министър Банов.

Министър Банов каза, че частната собственост е неприкосновена. „И второ, както и сега, вследствие на определени сигнали или проверки от службите, тогава ние имаме своите правомощия. Само и единствено по този ред“, каза той.

Боли Банов допълни, че тъй като тече проверка на прокуратурата, Министерство на културата вече има правомощия с оглед на обстоятелства, да обследва тези предмети. „Но само и единствено сега. Т.е. внушението, че министерство на културата е стояло и е наблюдавало как се множи една колекция, без да предприеме съответните действия, е крайно неправилно“, подчерта той.

Според министъра, частната колекция е малко надценена: „Чак такива същностни предмети за българската история няма. В нашите музеи в България държавни имаме доста по-сериозни предмети“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.