Бойко Борисов в Сандански: Приписват ни безобразия

"Важно е да имаме ефективен орган за борба с корупцията. Не трябва на разни места да се случват безобразия, а после да се приписват на нас". Това каза премиера Бойко Борисов относно новия антикорупционен закон.

Той пристигна в Сандански където се провежда 9-я Зимен университет на Младежи ГЕРБ и предпочете вместо да прави изложение, да отговори на всички въпроси, които младите ги вълнуват. А те питаха за всичко-за Шенген, за позиционирането на България в ЕС, за председателството, за ЧЕЗ, за позицията и скандалите.

На въпрос каква ще бъде България след 10 години, Борисов заяви, че просперитет ще има само ако има мир и спокойствие на Балканите, което минава през добрите отношения с Русия и Турция.

"Все пак дълги години тук е имало нашествия, робства, иго и други – категоричен бе премиерът. - Някои го наричат турско робство други османско иго, но едно никой не може да отрече. Нищо не променя историята, че сме клани и избивани с векове.

Виждате къде е Истанбул и къде са София и Белград. Това е коридор №10. Прав е, после отива към Европа. Целият е готов на около 90%. Остава ни още малко. Другият важен коридор е София-Скопие и завършва в Тирана, а именно коридор №8. №4 пък ще е важен за нашите приятели във Видин, защото от Сандански ще мине пред Видин и отива в Будапеща".

През последните 10 години 6 магистрали построихме, упрекваха ме от опозицията, че асфалт, не се яде. Но доживях да видя протести за магистрали, хората сами да искат да им строим магистрали. Щом искат - ще го получат, коментира още Борисов.

За „Зелените“ и протестите, за втората кабинка

„ГЕРБ е модерна партия, неправителствените организации имат важна роля и не ни отива да говорим срещу „зелените“. Да някой път са крайни и минават границите, но те водят една политика на алармиране и аз съм убеден, че няма нищо лошо да се проверяват концесиите, вкючително и на „Юлен“, те това искат. А правителството естествено е, че сме за втори лифт и „зелените“ също нямат против, но са наплашени, че когато се разреши нещо след това става нарушение и презастрояване, а местните власти не винаги удържат на натиска на едрия бизнес. Но ние внимателно следим ситуацията, защото вторият лифт, едно съоръжение за вода за изкуствен сняг не пречи.

Ние с еколозите проблеми нямаме, няма да разреша ГЕРБ да ползват обидни епитети, когато се говори с цифри и факти вярвам,че решение винаги ще се намери, винаги ще открием сечение по което да се разберем.

Ние искаме да пазим екологията и трябва да се разбираме с тях, каза още Борисов по темата.

За Шенген

„Който и да дойде у нас признава, че България най-добре пази границите.

По въздух и вода няма риск да ни приемат веднага, но по суша отношението към нас е е егоистично. Плашат се, че ако счупим отношенията с Турция може да ни залее огромна вълна от емигранти. И ако сме в Шенген, то нищо няма да спре тази вълна да влезе навътре, а ако е така, то пораженията най-големи ще са при нас.

За БСП и Корнелия Нинова

Нинова казала да дойда между две вечери, ами разбирам, че ги е яд, но ни канят, какво да направя, България се е доказала, че е стабилна, просперираща и нормална държава, искаща мир със съседите си.

На тия срещи първо се гледа кой не е поканен. Ако бях опозиция щях да се радвам, че български премиер се кани на тези срещи и щях да се огледам кои ги няма, това не е лесна работа, това не е даденост.

За Балканите и Македония

Моята рецепта за отношенията на Балканите е следната: Да се пазим публично да се дават съвети и да не се дават оценки, защото всички са чуствителни и веднага се възпаляват. Затова и не се бъркаме между Македония и Гърция за името, това си е тяхна работа, не трябва да им се дават съвети. Но иначе по-добре е историята да я оставим на историците. Регионът ще процъфти ако намерим баланса.

За Балканите мира е най-добър, на максимум трябва да работим с всички съседи.

"Коридор №8 много ясно показва. Когато от Македония, Албания, Турция вървят транспортните коридори, и бизнесът, и туризмът и всичко ще върви. Убеден съм в това. На "Капитан Андреево" по 5 000 ТИР-а на ден минават. Въпросът е да се намери баланса. Иначе всеки от политическите играчи си държи неговите "протежета", да го кажем на жаргон".

По темата Председателство и ЧЕЗ

„Всичко върви добре до момента, важните съвети минаха, отзивите са отлични.

Но опозицията няма реално за какво да се хване, търси някакви скандали, да ги развие през медиите и да вкара ГЕРБ в обяснителен режим.

Такъв е проблема с ЧЕЗ. Електроразпределителните дружества са продадени през 2005 година. Още тогава са заложени параметри, чрез които е игнориран контрола на държавата.

БСП искат одържавяване, държавата е много лош стопанин.

Преди години, когато енергото бе държавно, България от въздуха изглеждаше като дискотека заради режима на тока.“

Премиерът обясни,че е посъветвал Теменужка Петкова да си даде оставката, за да се запази репутацията на ГЕРБ. Иначе фактите били ясни, две частни компании се разбрали.

След срещата с младежите в Сандански, Борисов замина за Лондон за среща с Европейската банка за възстановяване и развитие.

Коментари

Задължително поле