Бойко Борисов за изказването на Валери Симеонов за майките на деца с увреждания: Език мой, враг мой

Мога само да се извиня от името на правителството, каза премиерът в Брюксел

Език мой, враг мой. Така коментира министър-председателят Бойко Борисов изказването на Валери Симеонов за майките на деца с увреждания .

„Когато дойдоха с проблем (майките на децата с увреждания, бел.ред.), се отнесох с цялото си внимание и уважение. Изпратих двама министри с омбудсмана и накрая постигнахме споразумение - със 150 милиона да се увеличат средставата за хората с увреждания. Дадохме си срокове. Спазихме ги. Това, което Валери Симеонов е казал - мога само да се извиня от името на правителството. Такъв език е първо недопустим, второ не е правилен. Нещастието на хората не бива да е използвано, както от БСП, така и от Симеонов.“, посочи премиерът.

Но майките, когато застават до БСП - протестите са политически. Какво са направили БСП за тях през десетилетията - пет десетилетия - от 1944 г., попита Борисов. Какво са направили за тях тогава, че да излязат днес и да кажат сега, че системата ги убива, допълни той.

Мога и като премиер, и като човек да поднеса извиненията си за обидата, която им е нанесена. Аз познавам езика на г-н Симеонов, той по съмсем друг начин е искал да го каже, но аз не съм му адвокат, та да излизам да го защитавам. Да излезе и да обясни какво е имал предвид. Крайно време е всеки един да си мери думите, но това касае и БСП, заяви още Бойко Борисов. Разграничавам се от думите му и ме е яд, каза още Борисов пред българските журналисти в Брюксел.

Попитан дали, ако Валери Симеонов не даде адекватно обяснение за изказването си, Борисов ще му поиска оставката, премиерът заяви: „Имам договор с Патриотите. Исканията за оставки от БСП не ги коментирам“.

Това е демокрацията, каза Борисов във връзка с днешния дебат по вота на недоверие , иницииран от БСП, на тема „Здравеопазване“. „Говорят за здравеопазване, мигар никой не знае какво беше здравеопазването по тяхно време.“, коментира премиерът.

„В парламента достатъчно са се обиждали, достатъчно гадости са си наговорили, да им се смеят хората. Действително много министри се смениха в тази сфера, защото ми се иска многото пари, които отиват за здравеопазване, да се направи система, с която да стигат до пациентите, лекарите, медицинските сестри, санитарите.“

На срещата с премиера Медведев (министър-председател на Русия, бел. ред.) отчетохме ръст в туризма; това, че се завърнаха руските туристи в България; това, че успяхме да запазим държавата от терористични или каквито и да било актове, каквито имахме в миналото, обясни Борисов.

Той обяви, че предстои смесена комисия сега през октомври месец в Москва. „В сферата на енергетиката обменихме мисли. Нашият газов хъб „Балкан“, Европейският газов хъб „Балкан“, където да можем да привлечем и от терминала в Гърция и от Черно море, трети сондаж започват в Хан Аспарух. Ще има възможност от много посоки газовия хъб да постъпва газ.“, каза премиерът.

Вчера имахме много добра среща с премиера Абе (министър-председател на Япония, бел.ред.). Дали сме си договор до февруари-март да  видим конкретика, по която да се подписват споразумения, уточни Борисов.

Това, че и премиерът на Южна Корея, и премиерът на Япония и този на Китай бяха дни наред в България ни прави едни от най-разпознаваемите, най-известни, с големи възможности в този регион, заяви още българският министър-председател.

Огромна мощ имат и Европейският съюз и Азия, посочи той и добави, че много иска президентът Тръмп да се върне в споразумението за климатичните промени. Войната е една от причините за миграцията, другата са климатичните промени, каза Борисов.

 

Коментари

Задължително поле