Бойко Борисов: Русия нарече "гросмайсторски ход" сделката ни за "Балкански поток"

Снимка: Пламен Стоименов

"Този "поток" нямаше да стане, ако не бяхме го "избродирали", и, както каза министър Денис Мантуров - гросмайсторски ход", коментира от трибуната. "Огромни усилия положихме и с Путин, и с Медведев, и със Саудитска Арабия, че да можем да го направим. Виждате - той стартира за над 1 милиард. Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на парламентарния контрол на въпрос за българо-руските отношения.

Той припомни, че саудитците са избрани чрез прозрачна процедура, а най-добрата руска фирма за производство на тръби не е участвала, тъй като е в списъка със санкции срещу Русия.

Договорът между „Булгартрансгаз” и саудитския консорциум „Аркад”, който ще изгражда "Балкански поток" (продължението в българския участък на Турски поток), беше подписан преди два дни в Министерски съвет.

Това стана възможно, след като беше оттеглена жалбата пред ВАС срещу избора на саудитския консорциум, подадена от другия участник в търга - обединението "Газово развитие и разширение на България" (ГРРБ). Причината е, че един от членовете в обединението - компания с руска връзка - обяви, че не поддържа жалбата.

Стойността на договора е 1,102 млрд. евро. Срокът, за който трябва да бъде реализиран и въведен в експлоатация газопроводът, е 615 дни, като в рамките на първите 250 дни трябва да бъде изградена линейна инфраструктура с дължина около 308 километра.

Тогава Бойко Борисов подчерта, че от този договор България печели, тъй като остава на газовата карта. И обясни, че 90% от тръбите за проекта вече са в България, а финансирането е осигурено.

Коментари

Задължително поле